Jordaniens Kung anklagar Turkiet för att skicka terrorister till Europa

1
3061
turkiet IS

Kung Abdullah av Jordanien ska ha sagt till amerikanska politiker att extremister skapas i Turkiet som en del av Turkiets politik. Uttalandet ska ha skett vid ett möte med amerikanska politiker i kongressen i januari detta år.

Enligt kungen ska Turkiets president Erdogan tro på en lösningen för regionen baserad på radikal islam. Turkiet stöder inte bara religiösa grupper i Syrien och låter utländska krigare få fri passage utan även islamistisk milis i Libyen och Somalia. Abdullah hävdar att radikaliseringen sker i Turkiet.

Med på mötet var även Jordaniens utrikesminister Nasser Judeh som hävdade att när Ryssland stoppade Turkiet från att skapa en säker zon i norra Syrien för att hindra syriska flyktingar slussade man vidare problemet till Europa.

Kopplingen mellan Turkiet och ISIS kommer från flera olika källor. Israels försvarsminister Moshe Yaalon sa i vid en presskonferens för en tid sedan med anledning av ett möte med Greklands försvarsminister Panos Kammenos i Aten att ISIS under mycket lång tid fått pengar från Turkiet. Panos Kammenos bekräftade uttalandet och att olja från ISIS säljs via Turkiet.

Källa

palbergstrom.com