I ett djärvt steg som överskrider traditionella partipolitiska gränser, introducerade lagstiftare i Kalifornien den 19:e mars ett banbrytande lagförslag för att ta bort ultraprocessad mat från offentliga skolmåltider. De erkänner att dessa produkter ”har mycket mer gemensamt med en cigarett än med en frukt eller grönsak.”
Det partipolitiskt obundna lagförslaget, Assembly Bill 1264 (AB-1264), skulle införa USA:s första lagstadgade definition av ultraprocessad mat och skapa ett systematiskt tillvägagångssätt för att fasa ut skadliga produkter från skolmatsalar senast år 2032.
Den demokratiske ledamoten Jesse Gabriel, som lade fram förslaget tillsammans med republikanske minoritetsledaren i delstatsförsamlingen James Gallagher, betonade att ”att skydda våra barn från skada är, och alltid bör vara, en fråga som förenar partier.” Denna ovanliga demonstration av samarbete över partigränser speglar den växande insikten om livsmedelssäkerhet som en avgörande folkhälsofråga som går bortom politiska motsättningar.
Vetenskapen visar oroande hälsoeffekter
Allt fler vetenskapliga bevis kopplar ultraprocessad mat till 32 olika hälsotillstånd, inklusive hjärtsjukdomar, diabetes, fetma, psykisk ohälsa och ADHD hos barn. Dessa oroande samband har fått experter att slå larm om produkter som dominerar den amerikanska kosten och skolmatsalarna.
”Vi har inte gjort tillräckligt för att skydda barn från ultraprocessade livsmedel och drycker som har betydligt mer gemensamt med en cigarett än med en frukt eller grönsak,” sade Ashley Gearhardt, professor i psykologi vid University of Michigan och chef för skolans Food Addiction Science & Treatment Lab. Hon kallade lagförslaget ett ”modigt steg framåt” i att behandla ultraprocessad mat som det allvarliga hälsoproblem det är.
Lagförslaget kommer samtidigt som alarmerande statistik visar att ungefär ett av fem amerikanska barn mellan två och 19 år är överviktiga. Forskning tyder på att ultraprocessade livsmedel, som ofta innehåller konserveringsmedel, sötningsmedel och artificiella smakämnen, kan vara designade för att störa hjärnans signaler som reglerar aptiten.
”De livsmedel där vi ser att människor uppvisar typiska tecken på beroende är just de ultraprocessade livsmedel som har höga halter av både kolhydrater och fett – i kombinationer och nivåer som inte förekommer i naturen,” förklarade Gearhardt.
Kalifornien fortsätter att gå i täten för livsmedelssäkerhet
Lagförslaget är Kaliforniens senaste initiativ för att skydda barn från potentiellt skadliga livsmedelsingredienser. År 2023 introducerade Jesse Gabriel California Food Safety Act – allmänt känd som ”Skittles-lagen” – som från och med 2027 förbjuder livsmedel som innehåller bromerad vegetabilisk olja, rött färgämne nr 3 och andra giftiga kemikalier. Samma år lade han även fram California School Food Safety Act, som förbjuder skolor att servera livsmedel med sex konstgjorda färgämnen som kopplats till neurobeteendemässiga problem hos barn.
Dessa banbrytande insatser har inspirerat till liknande lagförslag runt om i landet. West Virginia har nyligen drivit igenom ett omfattande partipolitiskt obundet lagförslag som förbjuder ett antal livsmedelsfärgämnen kopplade till hälsoproblem, medan lagstiftare i New York har föreslagit ett lagförslag för att förbjuda sju färgämnen i offentliga skolor och helt eliminera rött färgämne nr 3 samt två andra livsmedelstillsatser i hela delstaten.
Forskare ska identifiera de mest skadliga produkterna
Enligt det föreslagna lagförslaget ska Kaliforniens Office of Environmental Health Hazard Assessment samarbeta med universitetsforskare för att identifiera särskilt skadliga ultraprocessade livsmedel som bör fasas ut från skolmåltider. Deras bedömningar ska baseras på flera faktorer, bland annat om en produkt innehåller tillsatser som är förbjudna i andra länder, har kopplats till hälsorisker, bidrar till matberoende eller innehåller överdrivna mängder fett, socker eller salt.
”Om du plockar upp en produkt, vänder på den och den har 50 ingredienser varav du inte kan uttala 45, är det ett bra tecken på att det är något som forskarna kommer att granska noggrant,” påpekade Gabriel.
Forskarna ska publicera sin första rapport, som identifierar särskilt skadliga ultraprocessade livsmedel, senast den 1:a juli 2026 och därefter uppdatera listan vartannat år i takt med att forskningen utvecklas. Lagförslaget föreslår att dessa ingredienser ska börja tas bort från offentliga skolor från och med 2028, med fullständigt borttagande senast 2032.
Industrin slår tillbaka medan hälsoförespråkare applåderar
Vissa företrädare för livsmedelsindustrin har uttryckt oro över den negativa bilden av ultraprocessade livsmedel. General Mills ska ha argumenterat i ett brev till det amerikanska hälsodepartementet (U.S. Department of Health and Human Services) förra året att ”alla processade livsmedel inte är näringsmässigt likvärdiga och inte har samma påverkan på hälsan.” Företaget menade att bearbetning är ”en del av ett komplext livsmedelssystem som hjälper konsumenter att tillgodose sina näringsbehov utifrån sina förutsättningar, sin budget och sina preferenser.”
På liknande sätt uttryckte Consumer Brands Association oro över att begränsa ultraprocessade livsmedel, och sade: ”Att begränsa tillgången till färdiga livsmedel kan förvärra hälsoskillnader, minska valmöjligheten och skapa förvirring hos konsumenterna.”
Hälsoförespråkare välkomnar dock lagförslaget. ”Det är inte så att vi inte kommer att ge barn mat i skolan,” sade Scott Faber, vice ordförande för myndighetskontakter vid Environmental Working Group, som är medförslagsställare till AB-1264. ”Vi kanske bara ger dem hälsosammare mat.”
Kaliforniens senaste insats för att förbättra skolnäringen speglar ett växande politiskt momentum inom båda partier att ta itu med barns hälsoproblem. När andra delstater nu följer Kaliforniens exempel och granskar livsmedelsingredienser, signalerar dessa partipolitiskt breda initiativ ett lovande skifte mot att sätta barns välbefinnande före politiska motsättningar – och därmed lägga grunden för en friskare framtid för USA:s kommande generationer.
naturalnews.com, Kalifornien tar ett djärvt steg för att förbjuda skadlig ultraprocessad mat i skolmåltider