NATO:s expansion och den amerikanska strävan efter världsdominans har skapat en situation som är så pass instabil att ett kärnvapenkrig har blivit ett reellt hot. Det säger tänkaren och lingvisten Noam Chomsky i en intervju med RT.

Det ”nya Nato” som uppstod efter Sovjetunionens sammanbrott är i grunden en USA-kontrollerad insatsstyrka med ett helt annat uppdrag än det ursprungliga, enligt Chomsky.

Noam Chomsky: NATO became US-run intervention force

– Man kan i själva verket fråga sig varför Nato över huvud taget fortsatte att existera. Det officiella motivet till att bilda Nato var att försvara Västeuropa från anfallande ryska horder.

När det ryska hotet försvann på 1990-talet hade det varit naturligt att upplösa alliansen, men i stället skedde motsatsen – i strid mot alla avtal expanderade Nato hela vägen mot den ryska gränsen.

–  Natos officiella uppdrag blev att kontrollera det globala energisystemet, farleder, rörledningar. Med andra ord – att kontrollera världen, säger Noam Chomsky i intervjun med RT.

I värsta fall riskerar den nuvarande instabiliteten på den världspolitiska arenan, särskilt med tanke på de nya kalla kriget-liknande spänningarna mellan USA och Ryssland, att resultera i ett kärnvapenkrig som skulle leda till att samtliga parter elimineras.

– Vi har kommit illavarslande nära flera gånger tidigare, dramatiskt nära, och det kan hända igen. Men det behöver inte vara planerat, utan kan helt enkelt bli resultatet av oavsiktliga interaktioner, understryker Chomsky och hänvisar till Kubakrisen 1962, då världen bara var en hårsmån från att drabbas av ett fullskaligt kärnvapenkrig.

– Sannolikheten kanske inte är hög varje gång, men om man spelar den typen av spel med låga katastrofrisker om och om igen så kommer man slutligen att förlora. Den nuvarande krisen i Ukraina, med de så kallade missilförsvarssystemen i närheten av gränsen till Ryssland, utgör en hotfull situation, fortsätter han.

Västvärldens försök att isolera Ryssland genom konfrontation och sanktioner är dessutom kontraproduktiva, eftersom det bara leder till att Moskva närmar sig Kina.

– Den nuvarande västerländska politiken driver Ryssland mot en närmare samverkan med den kinesiska maktsfären. I detta samspel är Ryssland faktiskt den svagare parten och tvingas göra eftergifter, medan USA öppet bidrar till att skapa ett maktsystem som kan komma att avsevärt minska USA:s dominans i världen, säger Noam Chomsky.

Friatider.se, Kärnvapenkrig hotar världen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här