Konstprofessor i USA har skapat ett träd som producerar 40 olika typer av frukt

En konstprofessor i New York med riktigt gröna fingrar har skapat en fantastisk träd-hybrid som producerar 40 olika typer av frukt och vilket ger olikfärgade blommor.
Med hjälp av en teknik som kallas ”skulptur genom ympning” har Sam Van Aken från Syracuse University tagit en spirande gren från ett fruktträd och transplantat det till ett liknande stort hål på värdträdet. Grenen tejpas på plats och lämnades där för att assimilera med värdträdet under vintermånaderna. När våren kommer beskär Van Aken grenen och hoppas det kommer att växa ihop till en hel gren.

Jag kan utforma och i huvudsak skulptera ett träd på ett sådant sätt att det blommar,” berättade Van Aken, professor i konst vid Syracuse University. Hybrid trädet växer och skapar 40 sorters frukt, däribland många antika och inhemska sorter av persikor, plommon, aprikoser, nektariner och körsbär.

Inledningsvis började idén som installationskonst där Van Aken kombinerade sitt konstnärliga öga med sina erfarenheter från att vara uppväxt på en gård och hans arbete med att förvalta universitetsfruktträdgården med cirka 250 arter av fruktträd.

Jag ville att folk skulle ha denna upplevelse där ett träd blommar i alla dessa olika färger och alla dessa olika typer av frukt på en och samma gång,” säger Van Aken

Under större delen av året är det ett normalt fruktträd vi ser. Men sedan våren kommer och det blommar i olika nyanser av rosa, vit och orange, och i slutet av sommaren 40 olika typer av frukt.

Som Van Aken fortsatte forska i projektet märkte han att olika sorter av stenfrukt ofta inte fanns tillgängliga i butikerna på grund av deras storlek, färg eller korta hållbarhetstid, och projektet förvandlas även till syftet att bevarande mer svårafunna sorter.

Vi fortsätter att förlora variation och mångfald i frukt som är tillgängliga för oss,” sade Van Aken. ”På något litet sätt, skapar jag min egen typ av mångfald och bevarande.”

Han började sin ympningstekniken 2008 och beroende på när trädet planteras tar det ungefär fem år att utveckla varje träd och att ympa 40 sorter till värden.

Professorn registrerar varje träd, noterar när de olika fruktgrenarna blommar och bär frukt under hela växtsäsongen.

Till dags dato har Van Aken skapat och placeras 16 träd i museer, allaktivitetshus och privata konstsamlingar runt om i landet från Kalifornien till Massachusetts. I framtiden strävar han att skapa en lund eller liten fruktträdgård av hybrider i en urban miljö.

nationalgeographic.com, Konstprofessor i USA har skapat ett träd som producerar 40 olika typer av frukt

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here