Konsumentlån har under de senaste tio åren ökat markant i Sverige. Idag har över 65% av alla svenskar över 18 år någon gång tagit ett konsumentlån. Siffran ökar ytterligare då konsumentorganisationer idag rapporterar att över hela 80% av svenskar mellan 18-40 år någon gång tagit denna typ av lån.

I vilka sammanhang behövs ett lån?

Men när är det egentligen okej att ta ett lån? Finns det då någon gång som ett konsumentlån kan behövas? Smslansnabb, en stor och trygg aktör på den svenska marknaden, har experter som förstår precis alla aspekter av lån. Alla deras analyser visar att det är rimligt att vid något tillfälle i sitt liv behöva ta ett lån av privata skäl. Godtagbara anledningar under rätt förhållanden är till exempel om bilen oväntat går sönder, om du drabbas av en hög tandläkarräkning eller någonting liknande sker för dig eller någon i din familj som du har ansvar för. Det handlar i slutändan om att på ett ansvarsfullt sätt ta ett lån som fungerar optimalt för dig.

Så tar du ett smart lån

Börja med att beräkna lån för att se vad ett lån kommer att kosta dig per månad. Det är viktigt att ha tydlig information kring vad du behöver betala för att sköta lånet på ett ansvarsfullt sätt. Detta kan också få dig att se om du faktiskt behöver den summa du tror, kanske går det att låna mindre än du först tänkt?

Nästa viktiga steg är att jämföra olika lån för att på så vis välja det som har bäst erbjudande för just dina förutsättningar. Sist men inte minst ser du sedan över din budget för att försäkra dig om att du kommer att ha råd med lånet. Det finns flertalet kalkyler du kan använda dig av online för att se över vad du har råd till. Be annars om hjälp hos kundservice för långivaren eller din bank.

Andra alternativ för att låna

En annan möjlighet för dig som behöver pengar för oväntade utgifter kan vara att istället välja kreditkort. På detta sätt kan du använda pengarna endast då du behöver dem. Jämför kreditkort och se vilka villkor och alternativ som kan passa dig så kommer du att kunna hitta ett som passar dina förutsättningar. Tänk på att inte välja ett som har en mycket hög ränta eftersom det kan innebära att du betalar långt mer för kreditkortet än du faktiskt måste.

Driver du företag är det istället ett företagslån du bör ta. Dessa har specifika villkor som är konstruerade för att passa företag som behöver en kontantinjektion för ett projekt, anställningar, marknadsföring eller ny utrustning.

Konsumentlån kan vara en god hjälp

Den bästa nyckeln till ett bra lån är ett lån som tagits under ansvarsfulla former och från en trygg långivare. Genom att överväga samtliga aspekter ovan innan du tar lånet så kommer du att kunna få en positiv upplevelse av det. Detta kan i sin tur bidra till att du löser en temporärt svår situation eller får möjlighet att driva ditt företag vidare till nästa steg i livet.

Trygga långivare uppmuntrar alltid god kommunikation och ansvarsfullt långivande. Detta betyder att du endast kan låna om du uppfyller alla krav. Perfekt för alla som vill veta att lånet man tar är säkert. Du kan alltid hitta information om vilka certifikat som finns för en viss långivare på deras sajt. Dessutom går det utmärkt att kontakta Finansinspektionen i Sverige för att få tydliga besked.

Att konsumentlånen ökar i samhället behöver helt enkelt inte vara negativt, förutsatt att långivarna följer de uppsatta regler som finns på marknaden samt att du som konsument tar ansvar för låneprocessen genom att jämföra de lånemöjligheter som finns i Sverige idag.