Mejlen, som har publicerats på nationalekonomen Tino Sanandajis blogg, skickades ut två dagar innan Migrationsverket presenterade sin senaste prognos, som visar att asylinvandringen till Sverige kommer öka mycket kraftigt i år.

Den 20 oktober skriver finansminister Magdalena Anderssons statssekreterare Max Elger att det ökade antalet asylsökare kommer att leda till ”mycket höga kostnader för migration och integration under innevarande och kommande år”.

Enligt Elger kommer kostnadsnivåerna vara hanterbara under 2015, men nästa år kommer det att krävas ”stora utgiftsminskningar” för att klara invandringen. Meddelandet har gått ut till samtliga statssekreterare och budgetchefer på departementen.

Senare samma dag skickas ett nytt mejl från budgetavdelningens stab där budgetcheferna fick förslag på hur kostnaderna kan minskas. Bland annat föreslås att satsningar som regeringen presenterat i sin budget ska kunna senareläggas för att frigöra pengar till asylverksamheten. Andra förslag är ”avveckling av insatser/bidrag/utbetalningar/satsningar” samt ”regeländringar”.

Departementen har till den 9 november på sig att inkomma med förslag om sparåtgärder till finansdepartementet.

Finansdepartementet har bekräftat för Aftonbladet att de läckta mejlen är äkta.

Originaltext: friatider.se, Läcka: Regeringen måste panikspara

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här