Sveriges rörliga ”Archer” anses vara ett av världens bästa fältartillerisystem och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har uttalat sig om att dem vill han väldigt gärna ha. Sverige kommer att ge ett militärt stödpaket till Ukraina värt en miljard kronor av vilket hälften kommer att bestå av vapen. Innehållet i den andra halvan är fortfarande hemlig. Archer är ett modernt artilleri tillverkat av BAE System Bofors. Dess främsta fördel är att det är mycket snabbt till att stanna och skjuta och sedan gå vidare, det som kallas omgruppering. Tiden från det att du stannar och kan skjuta ligger på cirka 30 sekunder, vilket gör det svårare för en motståndare att hinna slå ut systemet. Sverige har för närvarande 48 Archer vilket snart kommer att utökas till 72 stycken.

MEC21 kontaktade en oberoende militäranalytiker som sa att de svenska Archers kommer att vara för få i antal för att göra skillnad mot Rysslands många vapen och ”kommer att ha minimal effekt om de ens någonsin kommer till slagfältet”. Under de senaste 30 åren rankades Ukraina som ett av världens mest korrupta och kriminella länder, och många av landets oligarker var ökända för sina band till kriminella. Västerländska medier har redan dokumenterat att ukrainarna säljer många Natovapen till andra länder, och vissa hamnar i ryska händer när ukrainska trupper flyr slagfältet.

Sveriges medicinska sektor går i djup kris
Europa och Sverige sjunker djupare ner i kaos på grund av det katastrofala och misslyckade svaret på covid-19-pandemin och nu även den globala ekonomiska krisen. Läkarkåren är bara en sektor som står inför enorma svårigheter när kvalificerade yrkesverksamma står inför utbrändhet och allvarliga stressnivåer på jobbet. Risken för en massflykt från yrket håller på att bli verklighet. Ungefär 60 procent av de svenska läkarna funderar på att lämna jobbet och 20 procent vill sluta helt, enligt Läkarförbundets arbetsmiljöundersökning som intervjuade närmare 16 000 läkare i våras. I vissa regioner är situationen kritisk. I Kronobergsregionen vill t.ex. hälften av läkarna sluta sina jobb ”– Situationen är ohållbar och akut, säger Sofia Rydgren Stale, förbundsordförande i Läkarförbundet. Sjukhusen kämpar för att hitta och behålla personal, operationer ställs in och en stressig arbetsmiljö driver personalen mot sjukskrivning. Läkare säger att de inte har tid att äta, inte går på toaletten och utsätts för långvarig etisk stress.

Energikrisen äventyrar Europa
Den energikris som orsakats av Natos sanktioner mot Ryssland orsakar stora problem i hela Europa. De tyska och brittiska regeringarna varnade för att många företag står inför konkurs eftersom de inte kan betala elräkningarna. Till exempel berättade de 26 medlemmarna i Eurometaux, en grupp elberoende industrier, såsom metallurgianläggningar, för EU att de fruktar permanenta arbetsförluster. Man tillade att energikrisen är ett ”existentiellt hot mot framtiden för Europas metallsmältverk”. Som en motåtgärd uppmanas EU:s medlemsstater att beskatta intäkter från producenter av el som inte är tillverkade av gas när priserna överstiger 200 euro/MWh, vilket nu är EU-genomsnittet och 10 gånger högre än genomsnittet för de senaste 10 åren. Överskottsintäkterna kommer att omfördelas som hjälp till företag och hushåll. I Storbritannien föreslog den nya premiärministern Liz Truss en energiplan på 150 miljarder pund som innehåller ett paket för att skydda hushåll och företag från stigande priser. Hushållens elräkningar skulle begränsas till cirka 2 500 pund de kommande två vintrarna. Det nuvarande taket ligger på 1971 pund. I Tyskland kommer elproducenter som tillverkar el från andra källor än gas att drabbas av en oväntad skatt. Pengarna ska bidra till att finansiera ett nytt stödpaket på 65 miljarder euro för att bekämpa höga elräkningar.

Video producerad av MEC21 och ThessA i samarbete med vaken.se.

Stötta MEC21 via gofund.me eller buymeacoffee.com/MEC21

Ukraina vill ha Sveriges högteknologiska vapen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här