EU-kommissionären Cecilia Malmström uttryckte sin passion för att få jobba som handelskommissionär, som hon blivit nominerad till. Hon gav uttryck för en öppnare handel under dagens utfrågning i EU-parlamentet gällande de bilaterala förhandlingar som pågår med USA angående det annalkande frihandelsavtalet.

På sin blogg skriver Malmström att ”detta kommer att vara till gagn för den europeiska arbetskraften, europeiska konsumenter och företag samt våra utländska partners”, men från den frågestorm gällande ett särskilt skyddsmekanism för utländska investeringar i ett kommande avtal med USA, uteblev svaren.

Skyddsmekanismen ISDS syftar i första hand till att skydda privata investerares intressen i länder med korrupta rättssystem, genom att stater och företag kan göra upp om tvister i en särskild skiljedomstol, med syftet att skydda deras investeringar.

Denna skyddsmekanism är kontroversiell och underordnar politiken till näringslivets fördel, då regeringar i praktiken förhindras skydda offentliga verksamheter.

Läs mer på Intelligentia

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här