Global protest mot Monsanto i synnerhet och genmodifierade livsmedel i allmänhet.

Lördagen den 25 maj äger evenemanget March Against Monsanto rum. Hundratusentals människor fördelat på nära 400 platser i världen samlas för att protestera mot det multinationella jordbrukskemiska företaget Monsanto.

I Stockholm samlas vi klockan 14:00 på Mynttorget i Gamla Stan. Marschen går sedan till Södermalmstorg, där vi under 90 minuter samlas för att lyssna till olika talare från 15:00. Därefter går demonstrationståget vidare till Medborgarplatsen där manifestationen avlutas.

Vi kommer under dagen att samla in påskrifter till en pågående namninsamling på nätet, vilken under dess första vecka samlat över 6000 namn.

Monsanto är ledande i världens produktion av genmodifierade grödor och bekämpningsmedel. Deras produkter och affärsmetoder innebär stora risker för hälsa, miljö och samhälle.

Forskning visar på ökad cancerrisk, infertilitet och fosterskador hos människor som en följd av genmodifierade grödor. I det större ekosystemet har man sett bland annat bipopulationer decimeras då de exponerats för dem.

Monsanto har kontinuerligt ökat sitt inflytande på livsmedelsmarknaden, och närmar sig en monopolställning.
De som drabbas hårdast är ekologiska bönder och småbönder och vi som konsumenter.

Indiska jordbrukare har lovats oerhörda produktionsökningar med genmodifierade utsäden beroende av starka bekämpningsmedel.

En flodvåg av självmord har följt i spåren av misslyckade skördar, eller då man blivit stämd av Monsanto för att inte ha följt tvånget att köpa nytt utsäde år efter år.

Företaget har även stort inflytande i politiken. I USA klubbades helt nyligen en lag som fått öknamnet ”Monsanto Protection Act”. Den befriar Monsanto och liknande företag från ansvar samtidigt som de fråntar domstolar möjligheten att stoppa försäljning i det fall genmanipulerade produkter visar sig farliga.

Monsanto har även nära kopplingar till Food and Drug Administration som kontrollerar livsmedelssäkerheten i landet.

På hemmaplan ser vi sedan 2012 försöksodling av genmodifierade sockerbetor i Skåne, med starkt stöd från jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Omfattningen av detta experiments effekter är i stor utsträckning okänd. Det är vi som är försöksdjur.

Vi kräver ett förbud mot dessa genmodifierade grödor, såsom redan införts i Frankrike, Ungern och Österrike med flera EU-länder.

Vi kräver märkning av produkter innehållande genmodifierade råvaror. Vi vill hålla Monsanto ansvariga för de skador de orsakar.

Vi tar avstånd från svågerpolitik och korruption, och vill förhindra att fler ”Monsanto Protection Acts” införs.

Vi vill att Monsanto inte får bedriva någon verksamhet i Sverige – inte nu, inte i framtiden.

Namninsamlingen, som ligger under domänen change.org, kommer att levereras personligen till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och/eller Miljöminister Lena Ek i mitten av juni.

För frågor eller mer information:
Sebastian Dawson, Pressansvarig

march.against.monsanto@hushmail.com
Tel: 0760-15 15 11

Namninsamling på Change.org:
http://www.change.org/petitions/ministers-of-the-swedish-government-kick-mons anto-out-of-sweden

Organisationer som stödjer March Against Monsanto i Sverige:

Latinamerikagrupperna, Fältbiologerna, Biodynamiska föreningen, Biodynamiska yrkesodlare, GMO-fritt Sverige, Via Campesina Stödgrupp och Ungdomarnas Förbund.

Twitter:
#kickmonsantooutofsweden

Instagram:
#kickmonsantooutofsweden

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här