[Länk till orginalartikel i Fria Tidningen]
En artikel om vaken.se och Mikael Cromsjö.
Stockholms fria tidning
2006-03-12

Med ett vakande öga på makten

Vem styr världen? Bara frågan är kontroversiell. De flesta värjer sig till exempel mot tanken att det kan finnas en maktelit vars mål är att bilda en ’världsregering’. Men Mikael Cromsjö, upphovsman till diskussionsforumet vaken.se, menar att vi ska hålla dörren öppen för annorlunda tolkningar av världen.

För omkring två år sedan fick den nu 27-årige söderortsbon Mikael Cromsjö ett nytt intresse. Han läste Noam Chomsky, följde amerikansk utrikespolitik och såg flera ”samhällskritiska dokumentärfilmer”, som han säger.
Strax därpå startade han vaken.se, ett diskussionsforum med 800 medlemmar där den centrala frågan är: vad ligger egentligen bakom detta?

11 september 2001, Londonbombningarna, Irakkriget – det är händelser som dryftas på hans forum. Flera debattörer på hemsidan menar att de officiella förklaringarna till stora händelser som dessa är felaktiga. Något annat måste ligga bakom.
Utgångspunkten i Mikael Cromsjös tankevärld är att man aldrig säkert kan veta vad som är sanning och vad som är lögn.

– I diktaturer till exempel är massmedierna kanaler för att styra befolkningen, att få folk att uppträda på ett visst sätt. Vårt system är mycket mer komplicerat. Men tittar man på hur det fungerar, så ser man att det inte finns något mer effektivt system än vårt för att införa censur på global nivå.
Några stora medieföretag bestämmer över det mesta av nyhetsutbudet och väljer vad som är intressant att förmedla.

Informationen som vi får ta del av är ofta vinklad och alternativa versioner av sanningen får vi aldrig veta existerar, menar han.

– Det viktiga är att vara kritisk mot alla källor. Oberoende information kan visst vara helt felaktig. Men central information utger sig för att vara sann. Egentligen är den noga genomarbetad och du vet inte hur den är vinklad.

Det som ursprungligen väckte hans intresse för så kallade konspirationsteorier var 11 september-dådet. Den officiella versionen har blivit starkt ifrågasatt och det finns en uppsjö av hemsidor, böcker och filmer som diskuterar saken. Någon bra förklaring har den amerikanska administrationen fortfarande inte gett, menar Mikael.

– Det finns en man som betalar en miljon dollar i belöning till den som kan förklara hur tornen kan ha fallit utan användande av placerade bomber. Ingen har hittills kunnat förklara detta vetenskapligt. Att tornen skulle ha fallit ihop bara av planen är helt orimligt. Byggnader som World Trade Center kan inte rasa ihop på det sättet utan hjälp av till exempel sprängämnen.
Slutsatsen blir att det finns starka osynliga intressen bakom såväl nyhetsförmedling som politiskt och ekonomiskt beslutsfattande. Intressen som är beredda att offra liv för att få mer makt.

– Det handlar om en liten global maktelit vars påverkan går ända ner till dig och mig.

Mikael Cromsjö berättar om bakgrunden till konspirationsteorierna. Det blir en lång utläggning om tempelriddare, frimurare, inflytelserika miljardärer och nationalsocialism. Från Platon till Bush och Kerry, de mäktiga har alltid agerat genom hemliga sällskap. I dag har de namn som Skull & Bones, Bilderbergergruppen och Council on Foreign Relations.

– Ordning från kaos, det är frimurarnas motto, säger Mikael. För att nå ordning måste de skapa olika kaotiska situationer, som krig. Syftet med alla krig är att komma närmare den världsordning man vill införa: en världsreligion, en världsbank, en världsregering.
Resonemanget mynnar ut i Hegels filosofi om tes-antites-syntes. Den som har makt kan styra världsutvecklingen genom att skapa konflikter mellan två kontrollerade läger (tes och antites) och dra nytta av ’syntesen’ som uppstår.

Mikael Cromsjö jämför Hitlertiden med dagens situation.

– 11 september är en ny riksdagsbrand. Nazisterna tände eld på riksdagshuset innan valet, polisen tog fast en känd kommunist, och Hitler skyllde på kommunismen och lyckades få kommunister fängslade. På samma sätt la man skulden för 11 september på al-Qaida, för att kunna gå in i muslimska länder och ta över.
Att terrorister som bin Ladin skulle ligga bakom terrordåden tror han inte. Syftet med både terrorismen och antiterrorismen av i dag är att göra oss så rädda att vi blir möjliga att kontrollera.

– Man skapar ett problem och erbjuder sedan en lösning som alla köper. Det är ett väldigt vanligt sätt att skapa en opinion.
I dag arbetar Mikael Cromsjö i ett eget företag som erbjuder datorrelaterade lösningar. Han betonar att han inte är någon knäppgök.

– Jag är inte galen, jag är bara öppen. Jag vill ha ett samhälle där alla får del av informationen.
Den egentliga poängen är att öka toleransen mellan människor och att uppmana folk att vara kritiska till alla maktorgan. Inställningen till öppenhet har han hämtat från zenbuddhismen, som han är en aktiv utövare av.

– Det finns hela tiden en potential för maktmissbruk, säger han. Vi måste vara på vår vakt och förstå att vi inte är tvungna att följa hierarkier och normer. Du har alltid ett personligt ansvar. Det är i slutändan vi som upprätthåller deras makt.

Mikaels teorier om världen har tidigare hållit sig inom internets gränser. Nästa vecka tar han steget ut i en annan verklighet. Den 16, 17 och 23 mars bjuder han på filmvisning i Skarpnäcks kulturhus. Den 24 mars håller han föredrag under rubriken ’Den konspiratoriska synen på världen’.

– Jag ska prata om hur man förhåller sig till information i allmänhet. Många vill veta att det de läser är sant. Men egentligen är det omöjligt att veta.

Fakta:

EN KONSPIRATIONSTEORI ÄR EN TEORI OM EN KOMPLOTT, SAMMANSVÄRJNING ELLER KONSPIRATION. SANNINGSHALTEN I EN KONSPIRATIONSTEORI ÄR OFTAST SVÅRBEDÖMD.

Populära konspirationsteorier rör bland annat morden på Olof Palme och JFK, terrorism, ubåtskränkningarna på 1980-talet, Estoniakatastrofen och ’Den nya världsordningen’ (en populär teori i den kristna högern i USA, som går ut på att FN ingår i en plan att ta över världen).

Några hemsidor:
www.vaken.se
www.911truth.org
www.scholarsfor911truth.org

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här