Vad händer efter döden? Finns det ett evigt liv? Primära frågor som människan ställt sig i alla tider och som än idag kvarstår, trots det högteknologiska samhälle vi uppnått. Det finns inget vetenskapligt svar, utan endast religiösa i olika manifestationer bland de kulturer som befolkat vår planet under årtusenden. Men Microsoft verkar ha tagit frågorna på allvar och tycks ha upptäckt livets elixir.

Amerikanska patent- och registreringsverket (USPTO) beviljade nyligen Microsoft ett patent för en chatbot (en applikation för online-konversation) baserad en profil efter en specifik avliden person. Chatboten ska använda all information som den avlidne skapat på sociala medier och göra en slags virtuell version av personen som styrs av artificiell intelligens. Enligt Microsofts nya patent är det alltså möjligt att använda bilder, röstdata, inlägg i sociala medier, meddelanden och e-postmeddelanden för att skapa en avatar av den avlidna personens personlighet. Denna digitala profil kan ingenjörer använda den för att ”träna” en chatbot att kommunicera som den döda personen. Ännu mer oroande: applikationen kan också ta anta formen av den älskade avlidne personen i en ”2D- eller 3D-modell” och använda dennes röst under en konversation.

En sådan typ av chatbot bortsett från alla moraliska, etiska och religiösa aspekter, öppnar upp ett komplicerat scenario beträffande den avlidnes integritet och rättigheter till de egna datauppgifterna.

Text: Massimo Bonasorte

Läs mer på arcana.se, Microsoft och evigt liv – Chatta online med avlidna

arcana

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här