Coronapandemin har förändrat många personers liv på tidigare ofattbara sätt. Krisen har påverkat alla branscher och där många fortfarande är osäkra på vad som kommer hända. Men digitaliseringen har fått upp momentum.

Sedan början av pandemin har vi undergått en digital transformation, där utvecklingen skett mycket snabbare än vi sett tidigare. En av de stora fördelarna med utvecklingen är distribuerad databasteknik (DLT).

Men i vilka branscher kan DLT eller blockchain-teknik erbjuda mervärde?

Blockchain för att spåra utveckling av infektion

Just nu kopplar många investerare blockchain teknologi med att köpa kryptovalutor. Även om personer kan köpa Bitcoin eller andra kryptovalutor för teknologin, kan blockchain teknologi vara mycket mer än en kryptovaluta.

Blockchain teknologi väckte en del medieuppmärksamhet när länder påbörjade utveckling av en corona applikation. Ur dataskyddsombudets synvinkel måste en sådan app organiseras på ett decentraliserat sätt för att förhindra personlig utvärdering av uppgifterna. Med hjälp av en sådan app kan det vara möjligt för användare att få en varning så snart de befinner sig i nära anslutning till en smittad person.

WHO genomför för närvarande ett sådant projekt i samarbete med IBM, Oracle, Microsoft och Hacera. Som en del av det gemensamma samarbetet skapades MiPasa-plattformen som aggregerar och bearbetar regional information om pandemin. Användardata sparas sedan i ett decentraliserat register. Det spekulerades tidigare om att IOTAs Tangle skulle kunna fungera som den tekniska grunden för appen. Teknologin är snabb nog för den nödvändiga transaktionsvolymen, dessutom är det inga avgifter på transaktioner. Uppgifterna kan sedan bearbetas med hjälp av AI och big data och användas i samband med prognoser.

Kryptovalutor som betalningsmetod

En annan funktion som blir allt viktigare är nya betalningsmetoder. Sverige är redan nästan ett kontantlöst samhälle, men i samband med utbrottet av pandemin minskade betalningar med kontakter i hela världen. Det blev istället allt vanligare att vända sig till ett digitalt alternativ.

Kryptovalutor är ett perfekt alternativ som fungerar globalt, där du inte behöver vänta på att banken ska öppna eller få godkännande av en tredje part för att flytta dina pengar. Du kan använda många olika handelsplattformar för att köpa kryptovalutor, vilka du kan använda dygnet runt och vart du än befinner dig i världen. Transaktionerna blir också billigare, eftersom man tar bort mellanhänderna ur ekvationen.

Kryptovalutor är också ett utmärkt sätt att skydda enskilda användares integritet och utföra internationella transaktioner samtidigt.

Blockchain för verifiering av gods och personlig identitet

Verifiering av produkter och identiteter blir också mer relevant under corona. Blockchain-teknik kan användas för autentisering av produkter och identiteter. För att säkerställa att produkterna faktiskt är äkta, speciellt med en pandemi kan till exempel verifiering av läkemedel vara en kritisk faktor.

Digitala recept via blockchain är också ett bra användningsområde. Där patienter kan smidigt och enkelt ta emot recept utan att behöva besöka en läkare. Genom att kunna identifiera sig utan behov av en tredje part.

Hur blockchain kan hjälpa under kriser som corona

Det finns nästan obegränsat många användningsområden för distribuerad databasteknik för hanteringen av corona. Utvecklingen fortsätter att hitta nya områden där man kan applicera blockchain-tekniken och förbättra användarupplevelsen.

Medan coronapandemin hotar många sektorer, kan andra ekonomiska sektorer dra nytta av det. Vi har sett flera års utveckling under några månader inom digitalisering, vilket är fascinerande.

Det visar att vi människor har skapat möjligheter att fortsätta växa trots pandemin. Blockchain teknologi kan bli en nyckelkomponent för en säker och effektiv framtid.