I USA och Europa dör bin över stora arealer. Den mystiska massdöden har nu fått en förklaring. Två olika forskargrupper, en från det brittiska University of Stirling och en från ”Institut national de la recherche agronomique” (INRA) har oberoende av varandra dragit slutsatsen att två typer av pesticider dödar honungsbin och humlor.

Utan bina finns inga som kan pollinera fruktträd, blommor och andra växter. Naturen kan inte fungera utan de surrande insekterna.

Svaret på gåtan har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science och är framtagen av två olika forskargrupper. Dessa har genomfört undersökningar på insektsmedel som används i Danmark. Det är de skenbart ofarliga lantbrukskemikalierna Imidakloprid och Thiamethoxam som dödar bina, skriver Videnskab.dk.

Läs mer på tv-helse.se, Mysteriet med massdöd av bin är löst

5 KOMMENTARER

 1. ”Utan bina finns inga som kan pollinera /…/” är inte sant. Bin står för en i sammanhanget bråkdel av pollinering. Den mesta pollinering sker av vinden. Utöver vind står andra insekter för en sammanlagd stor del. Bin är viktiga, men inte de enda gynnarna bakom den processen.

  • När de gäller växter för bär och frukter står bina för majoriteten av pollineringen. De som pollinerar i luften är träd som inte står för någon stor del av de som har bär eller frukter.

 2. Någonting mer måste vara på gång vad gäller flygande djur. I min småstad syns knappt inga flugor längre, ej heller vanligen sedda fåglar, myggorna är få, på havet finns förutom skarven snart bara växtätande gäss och gräsänder.

  • Det beror i år på den kalla sommaren. Har rapporterats flera gånger då det är lite mygg i myggområden och annat om mängden insekter i år.

  • Håller med dig buscador. På 80-talet var det kallare sommardagar än vad det vad denna sommaren var, eller ungefär
   lika kallt beroende på år. Men det var fullt med insekter ute på sommarstället. På
   90-talet när jag körde bil, kunde hela vindrutan vara igensmetad med
   insekter efter en långtur med bilen. Efter en långtur i sommar, en insekt träffade
   vindrutan på ca 200 mil och 100 av dessa mil var i den södra landsändan där det är varmare.
   Jag tror även Fukushima är inblandad i denna massdöd.
   De som stöder kall-sommar-teori får väl hoppas på kalla sommarhalvår i framtiden, för att kunna bevara den teorin. Men det är ju sant, det gick inga båtar över sundet till Danmark, eftersom isen fortfarande låg i Juli, för det såg jag när jag var där i skåne. (Just Kidding)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här