Än idag vet man inte hur Ed Leedskalnin utan hjälp av vare sig folk eller maskiner lyckades skapa sitt arkitektiska underverk Coral Castle i Florida.

Coral Castle i Homestead, Florida brukar beskrivas som en av de märkligaste konstruktioner som någonsin har byggts. Slottet betraktas som ett under av ingenjörskonst och har jämförts med både Stonehenge, antika grekiska tempel och Egyptens mäktiga pyramider. Otroligt nog byggdes det av en enda man, Edward Leedskalnin. Han föddes i januari 1887 i en fattig familj i Lettland. Som barn var Edvard ofta sjuklig och tillbringade mycket av sin tid med att läsa böcker. Han avbröt sin skolgång redan i fjärde klass eftersom undervisningen tråkade ut honom, något som inte är helt ovanligt hos högt begåvade barn. Vid 26 års ålder förlovade han sig 1912 med den tio år yngre Agnes Scuffs men dagen före bröllopet så ändrade sig plötsligt Agnes och bröllopet blev inställt.

Några år senare så lämnade Edvard Lettland och gav sig av till Nordamerika där han sen jobbade som skogsarbetare i Kanada, Kalifornien och Texas innan han ådrog sig tuberkulos och blev allvarligt sjuk. Läkaren som undersökte den 1,52 centimeter långe letten på bara 45 kilo förklarade att han nog inte skulle leva länge till, och vintern 1922-23 flyttade ”Ed” till Florida City på grund av klimatet. Där stöttades han av ett vänligt par och lyckades mirakulöst nog återhämta sig och fick även köpa ett stycke jord av dem. Ed påbörjade sedan ett byggnadsprojekt som skulle slå hela världen med häpnad. Det stora verket är konstruerat av sammanlagt 1100 ton gigantiska stenskivor av kalksten som bildats av fossila skal och koraller som han på egen hand bröt, högg till och satte på plats med exakt precision. Vissa av dem väger hela 30 ton styck.

Ed var mycket hemlighetsfull och ville inte att någon skulle se hur han arbetade, så därför jobbade han alltid på natten i ljuset av en lykta. Eds grannar sägs ha vittnat om att de brukade höra en märklig sång under tiden och det sägs även att några barn som spionerade på Ed en natt hade sett stora stenar sväva i luften. Efter 28 års arbete och med hjälp av enkla verktyg som en talja och en kedjehiss gjord av gamla telefonstolpar uppställda som en tripod, var byggnadsverket klart. Leedskalnin själv kallade sitt verk Rock Gate Park, men det skulle senare bli känt som Coral Castle. Det har påståtts att anledningen till att Ed byggde slottet var för att imponera på sin före detta fästmö hemma i Lettland i förhoppning om att hon en dag skulle komma tillbaka till honom.

Så blev det nu inte, men många, många andra skulle komma för att besöka det imponerande slottet och dess parker. Ed tog 10 cent i inträde och guidade gärna sina gäster, men när folk frågade honom hur han lyckats med att flytta alla stenar och sätta dem på plats vägrade han alltid att berätta hur han gått tillväga. ”Jag förstår lagarna om vikt, mått och hävstångseffekter”, förklarade han dock, och sa även att ”jag har upptäckt hemligheten hos pyramiderna och kommit på hur egyptierna och de gamla byggarna i Peru, Yucatan och Asien, med endast primitiva verktyg uppförde och satte stenblock vägande flera ton på plats”. 1936 flyttade Ed hela slottet till staden Homestead i närheten och hyrde en lastbil med chaufför. Ed bad sen den förvånade föraren att lämna bilen över natten så att han själv kunde lasta på stenarna.

Den port som används vid ingången till slottet väger hela 9 ton men kunde enkelt öppnas till och med av ett barn med hjälp av bara en liten knuff. När den behövde repareras år 1986 så krävdes det hela sex man och en kran på tjugo ton för att flytta den stora stenskivan. Vid en närmare undersökning visade det sig att Leedskalnin hade borrat ett hål lodrätt ner genom stendörren och i hålet hade han satt en metallstång som längst ner vilade på ett lager från en lastbil. Eftersom lagret hade blivit trasigt efter alla år kunde porten inte öppnas. Trots den moderna tekniken lyckades man inte sätta porten på plats med den exakthet som Ed tidigare hade gjort, så idag är porten inte lika lätt att öppna som den var efter att Ed hade satt dit den.

Innandömet av slottet är inte mindre imponerande. Där finns konstverk, stolar, bord, trappor fontäner och solur som alla är placerade med exakt precision. Byggnadsverket är så stabilt att inte ens orkanen Andrew som drog fram över Florida år 1992 skadade det, trots att allt annat i närheten förstördes. Även om Ed inte ville avslöja hur han byggt Coral Castle skrev han flera böcker och i vissa av dem gav han ledtrådar om hur han kan ha gjort. I boken Magnetic Current från 1945 skrev han bland annat om att reversera (motriktade) magnetiska krafter och vissa forskare menar att om det görs med en slags elektromagnetisk frekvens så skulle man också kunna lyfta tunga föremål med den kraften. Oavsett hur han lyckades med prestationen råder det dock knappast någon tvekan om att Edvard Leedskalnin var ett mycket stort geni.

Ed borrade en brunn vatten och han levde själv på Coral Castle-området. När andra världskriget kom och Ed sökte patent på en av sina avancerade uppfinningar så skickade myndigheterna dit folk för att försöka övertala honom att avslöja sin hemlighet, eftersom de hoppades eventuellt kunna använda den i kriget. Ed vägrade benhårt och han nekades sedan att få sitt patent. En tid senare hittades han dessutom svårt misshandlad. Edward Leedskalnin förblev ogift hela livet och dog 1951. Han blev 64 år gammal.

Källor:

Rusty McClure och Jack Heffron, Coral Castle – The Mystery of Ed Leedskalnin and his Americian Stonehenge, Ternary Pub 2009

Det gåtfulla Coral Castle i Florida av Leonardo Vintiñi, Epoch Times Argentina. 14.12.2008.

Illustrerad Vetenskap. Hur byggdes hans slott?

Av: Michael Delavante

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här