Förelåg det en konspiration att döda Olof Palme eller var det Skandiamannen som på eget bevåg avlossade skotten den där kyliga februarikvällen för 34 år sedan. Om det senare var fallet, hur ska vi då tolka de många vittnesuppgifter, det ofta märkliga beteendet hos polisen, dess ledning samt den mörkläggning som talar för någonting helt annat än en ensam galning? Eller finns det en annan förklaringsmodell, en som skulle kunna förena båda hypoteserna?

Låt oss undersöka saken.

Mordutredningen om Palme är världens största i sitt slag och har kostat sanslösa 600 miljoner kronor. (1) Hela 90 000 personer har förekommit i undersökningen och drygt 10 000 har förhörts i en utredning med 22 430 olika spår. Dessutom ingår 4000 fordon i utredningen och 788 vapen har testskjutits. (2) Minst 10 000 personer har förhörts och 134 personer har erkänt att de ska ha mördat statsministern. (3) Trots detta stod vi kvar på ruta 1 i över 30 år.

Relativt få akademiker och journalister har på allvar ifrågasatt teorin att missbrukaren Christer Pettersson, som själv var socialdemokrat, saknade motiv och bevisligen aldrig använt ett skjutvapen, allra minst en Magnum med stålmantlade kulor, skulle ha skjutit Palme. Att en drogpåverkad Pettersson på ren impuls fått för sig att skjuta Palme och lyckats få tag i en magnumrevolver för att sen vänta ut honom ett par timmar i kylan tycks för dem plausibelt.

Till undantagen hör bland annat Olle Minell på Proletären som skrivit flera intressanta artiklar, Gunnar Wall, som skrivit flera böcker om Palmemordet och 1998 fick Grävande Journalisters pris Guldspaden för boken Mörkläggning: statsmakten och Palmemordet, samt Lars Borgnäs som gjort flera omtalade tv-reportage om mordet och skrivit två böcker i ämnet.

Dessutom har ett stort antal privatspanare försökt knäcka gåtan. Till de mest kända hörde förre DN-journalisten Sven Anér. Med en aldrig sinande kraft föresatte han sig att begära ut all tillgänglig information i ämnet för att försöka pussla ihop och reda ut vad som låg bakom. Förutom att delta i flera debatter skrev Anér flera böcker, däribland Polisspåret: Mordet på Olof Palme,” 1988, ”Palmemordet: de sammansvurna,” 2011, gav han 1993–2005 ut Palme-nytt, ett informationsblad i ämnet som ofta gick i polemik med den officiella mordutredningen.

Helt orädd, och med en ihärdighet som stundtals övergick i minst sagt förhastade slutsatser enligt vissa kritiker, tvekade han inte att namnge folk som han ansåg var inblandade i mordet. Anér menade att man redan från början inlett en mörkläggning från myndighetshåll. Han var misstänksam mot spaningsledaren Hans Holmér, som enligt egen utsago tillbringat mordnatten på ett hotell i Borlänge eftersom han skulle åka Vasaloppet samma helg. (4)

Varför åka till Borlänge och övernatta, om man på söndagsmorgonen ska åka skidor från Sälen hela 19 mil därifrån? frågade sig även författaren Anders Jallai. (5) Anér sökte upp hotellet där Holmer sade sig ha övernattat men enligt Anér fanns det inga uppgifter där om en inbokning på hotellet. Ingen i personalen tycktes heller ha sett Holmér där. (6) Notabelt i sammanhanget är att Anér fick stöd från Holmérs egen chaufför Rolf Dahlgren, som hävdade att han hade kört Hans Holmér längs Sveavägen i Stockholm under mordnatten. (7)

Sven Anér hävdade att Palme sköts av en svensk polis och kontaktade både politiker, myndigheter och journalister för att delge sin information. De flesta ignorerade honom dock. Utöver hypotesen om polisspåret har en del framfört teorin om att Palme sköts av den så kallade 33-åringen, Victor Gunnarsson, (som sen flyttade till USA och där blev mördad). Andra teorier om vilka som låg bakom är bland annat CIA, Chiles underrättelsetjänst, Sydafrika, en Christer Petersson-dubbelgångare samt ett otal andra personer och grupperingar.

Den 1 februari 2017 tillträdde den erfarne Chefsåklagaren Krister Petersson som förundersökningsledare i Palmeutredningen. Istället för att låsa fast sig vid diverse teorier hit och dit valde Peterson att istället utgå ifrån mordplatsen. Få uppgifter läckte ut men Petersson förklarade att han hade goda förhoppningar att lösa Palmemordet. Det första dramatiska utspelet kom i SVT:s ”Veckans Brott” den 18 februari 2020. Petersson sa att han inom ett halvår antingen skulle väcka åtal i frå