Generellt har vi människor, vissa mer än andra, en förmåga och en tendens till att haka på både trender och förutfattade meningar om saker. Detta gör sig gällande inte minst när man pratar om ekonomi och däribland online finansiering (SMS-lån, snabblån, privatlån, billån m.fl.). När online lån kommer på tal är vissa personer extremt snabba med att kläcka ur sig både det ena och det andra. Det är nog nästan ”allmänt känt” att ett online lån är förknippat med skulder och att man garanteras en plats i Lyxfällan under bästa sändningstid. Men det är faktiskt mer komplicerat än så att hamna i TV-rutan. Det innebär självklart inte att man ska låna pengar hej vilt till höger och vänster. Men man ska komma ihåg att det finns många hållningar, förutfattade meningar och myter om online lån som cirkulerar där ute. Men nu är det dags att vi slår hål på några av dessa myter en gång för alla!

I vissa situationer eller under perioder i livet kan man vara i behov av en hjälpande hand när det kommer till privatekonomin. Oförutsägbara utgifter och extra kostnader kommer ofta oinbjudna och inte allt för sällan har de en benägenhet att samlas på hög. Det är i dessa tillfällen, med en mer pressad budget och obalans på bankkontot, som ett lån kan vara ett fördelaktigt alternativ. Att ansöka om ett lån betyder nödvändigtvis inte att man inte har koll på sin ekonomi, utan snarare att man här och nu är i behov av lite extra stöttning. Det finns alltså ingen anledning till att känna skam eller nederlag för att man ansöker om ett lån. Tvärtemot kan man unisont ställa sig bland alla andra i Sveriges befolkning som har upptagit ett lån. För det är inga tvivel om att majoriteten någon gång har ansökt om ett lån.

Att det endast är ungdomar som upptar online lån och slösar pengarna på strunt är en annan felaktig bild. De finns såklart, men man kan inte dra alla över en kam. Det primära syftet med ett lån är som regel inte bara för nöjes skull utan många använder det som ett nödvändigt komplement. Det kan handla om köp av en ny bil, renovering av huset eller för att komma igenom en ekonomiskt ansträngd månad. Sen ska man inte sticka under stolen med att några upptar online lån för rent nöje. Men man ska fortfarande inte låta dessa personer ge online lån en negativ stämpel.

Tillbaka till det här med skulder, betalningsanmärkningar och Kronofogden. Att det är slutdestinationen för alla som upptar ett online lån är långt ifrån sannheten. För det första blir detta inte till verklighet om man bara ser till att sköta sin återbetalningsplan. Vilket man ska ha satt sig in i redan innan man ansöker. Det är ingen hemlighet att lån (inklusive ränta och övriga kostnader) ska återbetalas och det är därför viktigt att man ansöker med vetskapen om att man klarar av återbetalningen. För det andra har långivare och banker specifika krav som långivaren ska uppfylla. Samt så tar de alltid en kreditupplysning på låntagaren innan vidkommande beviljas/inte beviljas ett lån. De har alltså ett säkerhetsnät både för sin egen och låntagarens skull, som säkerställer att pengarna återbetalas. Därmed minskar även risken att Tv-teamet i Lyxfällan knackar på dörren.

Den sista myten, som nog mest bottnar i rädsla, handlar om att alla långivare för online lån är bluffmakare. Ännu en gång kan man inte säga att de inte finns där ute, men störstadelen är seriösa och trovärdiga med bra villkor. Genom att jämföra sin alternativ och kolla lite närmare på det finstilta kan man undvika en ofördelaktig deal. Man ska hitta långivaren som erbjuder den mest passande lånemöjligheten utefter ens önskemål. Om man snabbt och enkelt vill jämföra sina lånealternativ hos renhåriga långivare kan man använda sig av Moneezy. Det är en online jämförelsestjänst för lån som dessutom är helt gratis att använda. De samarbetar med flertalet av de främsta aktörerna på den svenska lånemarknaden – inga bluffmakare där inte! Baserat på önskat lånebelopp och löptid tar de fram en lista med ett brett urval av lånemöjligheter. Utifrån det kan man välja och vraka bland passande långivare. Kort sagt: det blir inte mycket enklare.

Sammanfattningsvis ska man således inte tro på allt man hör angående online finansiering. Tänker man till en extra gång innan man ansöker och utforskar sina olika alternativ så kan ett lån vara ett, både lämplig och fördelaktig, supplement till vardagsbudgeten. I stället för att tro på allt du hör bör du skapa dina egna hållningar. Vem vet, kanske kan du slå hål på en eller annan myt på kuppen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här