Nya tider kan vara fantastiska – kanske uppgraderar du ditt jobb, dina hobbys eller din boendesituation. En riktig nystart helt enkelt. Men det krävs ofta mycket planering och mycket att tänka på. Hur tänker du kring tanken på att skaffa en ny bostad? Kanske skaffar du något som är ditt eget, eller så byter du bara läge och tak. Hur du än väljer att göra, så ska det passa dig. Och då menar vi inte enbart väggarna, utan även sättet du väljer att hantera hela köpet på. Consector tipsar i sitt inlägg om ny bostad.

I dag finns det så många sätt att bo på, att skaffa boende och att klara av den ekonomiska biten som kommer med boendesituationen. Någonting de flesta känner till är att en kontantinsats måste betalas in vid ett köp av en bostadsrätt. Det är den summa pengar du lägger ur egen ficka när du köper en bostad. År 2010 infördes bolånetaket, vilket innebär att du måste kunna betala en kontantinsats på minst 15 procent av den totala köpeskillingen. Oftast sparar folk ihop till sin kontantinsats, medan andra får hjälp av föräldrar eller andra närstående. När det dock handlar om en akut boendesituation som ska lösas omgående, kan man oftast få beviljat ett lån för detta. Räntan för dessa typer av lån brukar dock vara ganska hög.

Utöver den ekonomiska aspekten kan man idag ha en hyresrätt eller bostadsrätt när det kommer till bostad. Man kan till och med hyra i andrahand, men det folk främst vill ha i dag är trygghet och då är det en bostadsrätt eller ett förstahandskontrakt som är det föredragna bostadsformerna. Sedan 2009 finns till och med något som heter ägarlägenhet. Det är en boendeform som innebär att man äger sin egen lägenhet i ett flerbostadshus. Föreningen äger bostaden och köparen betalar en summa för att få rätten att bo där. Det är helt enkelt din bostad som du får göra i princip vad du vill med.

Om du redan äger en lägenhet och har en bostadsrätt finns även något som heter säkerhetsbyte. Detta innebär att du byter bostad och behåller bolånet hos Consector från din tidigare bostad, men med skillnaden att den nya bostaden står som säkerhet för lånet.

Vad passar dig bäst? Byte eller köp av ny bostad? Hur betalar du din kontantinsats? Det viktigaste är att du hamnar i ett boende du älskar och i en situation som känns trygg och seriös. Nya tider kan innebära mycket, men en ny bostad är oftast någonting långvarigt som kommer att betyda enormt mycket i ditt liv – både nu och senare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här