Nederländerna kommer att avsätta mer än 100 miljoner euro (108,5 miljoner dollar) till det tjeckiska initiativet för att köpa artillerigranater till Ukraina, sade premiärminister Mark Rutte på tisdagen.

”Det är absolut nödvändigt, i första hand, att vi levererar vad vi har lovat. Och ser på vad mer vi kan göra. Därför bidrar Nederländerna med mer än 100 miljoner euro till det tjeckiska initiativet för att snabbt leverera hundratusentals artillerigranater till Ukraina,” sa Rutte på X.

Han påminde också om att Nederländerna förhandlar med Ukraina om ett säkerhetsavtal ”för att fortsätta stödja landet åtminstone de nästa 10 åren.”

Tidigare i månaden berättade Tjeckiens president Petr Pavel för München säkerhetskonferens att Prag hade identifierat ett namnlöst land utanför blocket med 500 000 stycken 155 mm-granater och ytterligare 300 000 stycken 122 mm-granater som kunde levereras till Ukraina inom veckor om snabb finansiering tillhandahölls.

I december sa Rutte att han hade informerat Volodymyr Zelenskyj om regeringens beslut att förbereda de första 18 F-16-jaktplanen för leverans till Ukraina. Leveransen av de första stridsflygplanen förväntades ske 2024, sade Haag. I februari sa Nederländernas försvarsminister Kajsa Ollongren att Nederländerna förberedde sig för att skicka ytterligare sex F-16 stridsflygplan till Ukraina.

Västländer, inklusive medlemsstater i Europeiska unionen, har tillhandahållit militärt och ekonomiskt stöd till Kiev sedan starten av Rysslands särskilda militäroperation i Ukraina i februari 2022. Kreml har konsekvent varnat för fortsatta vapenleveranser till Kiev och sagt att det skulle leda till ytterligare eskalering av konflikten.

infowars.com, Nederländerna lovar över 100 miljoner dollar för att förse Ukraina med artillerigranater

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här