En norsk aktivist arbetade under 10 år som infiltratör för norsk säkerhetspolis PST i radikala vänstermiljöer, enligt en dokumentär som sänts i norska NRK.

Polisinfiltratören, som träder fram öppet i dokumentären som sändes den 19 februari, ska bland annat ha lämnat ut medlemslistor och prenumerantregister från organisationen Internationella socialister till säkerhetspolisen. Det har lett till anklagelser om att PST ägnar sig åt åsiktsregistrering.

– Staten ska inte kartlägga fredliga privatpersoner i övervakningsarkiv bara för att de prenumererar på en socialistisk tidning eller är med i en socialistgrupp, säger Bjørnar Moxnes, partiordförande för valalliansen Rött.

Moxnes kräver nu också en utredning av huruvida säkerhetspolisen är medansvarig för brottsliga handlingar som den infiltrerande aktivisten gjort sig skyldig till.

– Många i de här vänstermiljöerna har länge ansett detta som en ganska extrem person som gått mycket längre än andra önskat. Det är helt obegripligt om det är PST som tagit initiativet till sådana handlingar, säger Moxnes till NRK.

Källa: http://www.fria.nu/artikel/96618, Norsk säkerhetspolis infiltrerar Socialistisk organisation

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här