Enligt dagens tidning vill Muslimska Brödraskapets utbildningsminister förbjuda all musikutbildning på egyptiska skolor, ty ”den utvecklar negativa sidor, liksom ogudaktighet, hos ungdomen och uppmuntrar till spridningen av dans och sång i samhället”. Dessutom föreslår han att ”underlätta för eleverna” genom att stryka bort hela kapitel från SO-böckerna om den egyptiska kvinnans roll i landets politiska och sociala utveckling de sista 100 åren! Egypten har världens fjärde största filmindustri! Denna talibanisering lär stöta på patrull i landet där ”dans och sång” är som bröd och vatten för folket! ”Brödraskapet får gärna flytta till Saudiarabien eller Afghanistan, om de ogillar egyptisk dans och sång”, lyder en kommentar. Inte konstigt att allt fler röster nu höjs för att militären åter ska lägga sig i landets politiska liv! Det vore förstås mycket olyckligt om det händer. I Port-Said, där Mursi försökte utlysa utegångsförbud i 30 dagar, festade folket ute på gatorna nätterna igenom med ”dans och sång” och spelade fotboll med just de soldater, som skulle se till att utegångsförbudet efterlevdes! I flera städer, bl.a. Port-Said, Ismailia och Suez, har en civil olydnadskampanj inletts i dagarna och schismen mellan MB och armén blir allt mer synlig.

Sedan den nya författningen författats av islamisterna och påtvingats Egypten i början av detta år 2013, en författning som sägs måna om människans värdighet, hennes yttrande- och trosfrihet, har 63 unga människor dödats av polisen på gatorna, 29 killar våldtagits på polisstationerna, tiotals människor försvunnit och senare hittats av sina anhöriga på olika sjukhus, eller bårhus, med tydliga spår efter tortyr, 22 tjejer kidnappats från demonstrationstågen och våldtagits, osv. … (Siffrorna är hämtade från egyptiska människorättsorganisationer och jurister som engagerat sig i fallen, och är bara toppen på ett isberg.)

Det enda Egyptens nya ”folkvalda”, islamistiska president kunde göra var att gå ut offentligt och tacka polisen för deras insatser, samt ljuga för folket i ett televiserat tal om att ”80 ungdomar har arresterats och erkänt sina brott”. I själva verket hade åklagaren frikänt samtliga arresterade just den dagen och skickat hem dem! De hade ju inte arresterats av polisen, utan av MB:s miliser, och de hade utsatts för grov tortyr under ett helt dygn innan de överlämnades till polisen, och därför vägrade den hederlige åklagaren att förhöra dem och frigav dem omedelbart. (Dessa händelser, milisens arrestering av oppositionella och tortyrscener framför presidentpalatset, finns filmade och utlagda på youtube.) Gissa vad som hände med åklagaren! Han förvisades till en liten ort i södra Egypten som straff för att ha avslöjat presidentens lögnaktiga tal till folket!

Repressionen i Muslimska brödraskapets regi övergår t.o.m. övergreppen under Mubaraks tid, och nu kräver alltfler i Egypten att Mursi och hans inrikesminister ska ställas inför rätta för dessa övergrepp. Motståndet har aldrig varit starkare. Miljoner människor protesterar varje dag på alla tänkbara och otänkbara sätt. Rädslans mur har rasat för gott bland Egyptens unga, vilket skrämmer landets ”rika grannar” än mer. Pengar och vapen förs in i landet för att skapa kaos och se till att revolutionen misslyckas. Egyptens grannar vill gärna skapa ett Syrien-scenario i Egypten, för att försäkra sig om att revolutionen inte exporteras, men det lär kräva mer än pengar och vapen för att lyckas.

Karim, aktiv medlem i den egyptiska Räddningsfronten och i al-Dustur (Baradeis parti) blev nyligen så svårt misshandlad och våldtagen på polisstationen att han nu måste opereras. När han släpptes ut häromdagen, efter kraftiga påtryckningar från oppositionen, skrev 20 av hans medfångar sina namn och telefonnummer på hans ben så att deras familjer ska veta var de finns. Dessa torterade och våldtagna unga killar hade nämligen suttit fängslade i två veckor utan att någon visste var de fanns. Berättelserna är hårresande och visar att poliskåren nu bytt husse och arbetar för islamisterna istället. Under Mubaraks tid kunde ”fel bok” i den arresterades ägo leda till att han och hans familj torterades. Idag slår polisen till om den arresterade inte kan svara på frågor som ”hur många knäböjningar ska man utföra under kvällsbönen?”, enligt en av de frisläppta.

De avklädda fångarna tvingades stå på händerna med benen mot en vägg, slogs med elstavar om de vägrade säga ”jag är bög”, och den som sa det måste krypa på knä fram till officeren och kyssa hans hand. Ahmad al-Gendi, hjälpsam, fredlig och av många älskad aktivist som varit med i alla demonstrationer de sista två åren hittades död med tydliga spår efter tortyr över hela kroppen. Mursis justitieminister föregick obduktionsläkarnas rapport och tillkännagav att Ahmad dog efter att ha blivit påkörd av en bil, vilket förstås blev också utslaget i läkarnas obduktionsrapport. Det var inte förrän en folkstorm bröt ut på samtliga medier som läkarna såg sig tvungna att revidera sin rapport för att nu inkludera ”möjligtvis också tortyr förutom bilpåkörningen”! Berättelserna är så många och så grova men gör även så att motståndsviljan ökar istället för att brytas ner. På ONTV bjöd journalisten Yusri Foda en av de frisläppta killarna till sitt program. Killen var så nedslagen att han inte pallade titta upp en enda gång i kameran under hela programmet. Han berättar skakande men bestämd om hur han blivit uppringd av en polis som hotade honom med att aldrig mer få se sin nioårige son om han talade ut till median. Han hade samtalet inspelat på sin mobil! Journalisten Yusri Foda är själv en av de 100 offentliga personer som idag finns på en dödslista som extrema islamistgrupper låtit cirkulera på nätet, förutom deras satellittevesända fatwor om vilka politiker och journalister som man bör likvidera först. Hur kommer nu den nye allmänne åklagaren (som anses gå Brödraskapets ärenden) att reagera på alla dessa avslöjanden? Egyptiska domstolar verkar maktlösa inför dessa morduppviglare, nu när själva den konstitutionella domstolen belägras av islamistiska mobbar och självständiga domare hotas till livet.

Morduppviglaren, Abu Islam, går fri medan de unga torteras och dödas på Mursis polisstationer. Enligt denne extremist består 90 procent av de demonstrerande kvinnorna av ”koptiskor (kristna egyptiskor) och horor som går ut för att bli våldtagna”! De övriga 10 procenten är ”änkor utan en man som ser till att de stannar hemma, och fruar till frimurare med satanistisk agenda!” Han stämdes av ett flertal kvinnoorganisationer, men vägrar infinna sig hos åklagaren för att förhöras. Frågan är vem som finansierar den satellit-tv som hyser denne hatets apostel? Och varför låter Mursis regering sådana figurer härja fritt?

Mordet på vänsteraktivisten och partiledaren Belaid i Tunisien skedde två dagar efter en islamistisk fatwa mot hans liv. Liknande fatwor mot egyptiska journalister, politiker och intellektuella har nu utfärdats via s.k. ”religiösa” satellitkanaler, finansierade av wahhabiter från den arabiska halvön. Egyptens civila samhälle håller andan för denna andra ”fath”, erövring, som kommer österifrån, nu stärkt av petrodollars. Det enda positiva idag är att vi vet att islamisterna håller på att förlora det muslimska folkets stöd i Egypten. I trettio år hade vi blivit itutade myten att islamisterna utgör 90 procent av det egyptiska folket. Sanningen är snarare motsatsen. De aktiva, ”betalande” medlemmarna i Muslimska brödraskapet utgör högst en halv miljon, 0,6 procent av folket! Och de övriga islamistiska partierna tillsammans kan uppvisa ännu färre antal. Utan oljepengarna från den arabiska halvön hade dessa aldrig kunnat vinna så många fattiga röster som de gjort i valet, något som bevisats under den sista folkomröstningen då islamisterna, trots det öppna fusket, även det filmat och utlagt på youtube, inte lyckades få mer än 63 procent av de blott 30 procenten av alla röstberättigade egyptier som gick till valurnorna. Folket bojkottade helt enkelt denna omröstning som gällde den nya författningen, och som inte kan sägas vara representativ för folkviljan. Detsamma lär ske under de kommande parlamentsvalen i april. Stora delar av oppositionen har redan uppmanat sina anhängare att bojkotta valet. Mursi och hans regering inför rätta! är snarare det rätta budskapet.

Egyptens premiärminister under Mursi, Hesham Qandil, är den sämste någonsin i Egyptens historia, men är älskad av USA! Han jobbar hårt för att göra Egypten beroende av IMF och världsbanken, dvs. försoningsåtgärder med den gamla regimen, ytterligare privatiseringar och sociala nedskärningar. Ett flertal ministrar från Mubaraks tid har redan fått lämna fängelset och själve Mubarak lär benådas snart. Muslimska brödraskapets råa kapitalism lär slå ännu hårdare mot egyptierna än Mubaraks maffia någonsin gjort.

Hela Egypten slogs med häpnad för inte länge sen av Mursis premiärminister och hans televiserade tal om bondekvinnorna i Bani Soueif och deras hemliga sexuella eskapader ute på fälten, ”när majsen är hög och deras män går till moskén för att be gryningsbönen”, och om deras ”bristande amningshygien som gör att spädbarnen får diarré”! Varför just Bani Soueif (en stad som ligger 20 mil söder om Kairo), undrade någon? Har premiärministern något otalt med just den provinsen? Jodå, premiärministern hade hört talas om att sådant föregick (eskapader i majsfälten) så sent som 2004. Som om Egypten inte hade akuta, reella problem som borde uppmärksammas av landets premiärminister, den systematiska tortyren på samtliga polisstationer, till exempel, eller hur man ska tillgodose Världsbankens krav när lånet blir ett faktum! Nej, premiärministern lovade att slå ner på demonstranterna med järnhand istället. Sådant tal gillas av bankirerna! Hursomhelst besvarade folket och kvinnorna i Bani Soueif talet med att lägga sig på järnvägsrälsen och stoppa alla tåg på väg mellan Kairo och Aswan! Och det var samme minister som den amerikanske höken, John McCain, beskrev som en ”amazing man” vid sitt senaste besök i landet! Nu förstår jag varför! Med sådana politiker vid rodret kan Egypten aldrig utgöra något hot mer än mot sina egna barn och kvinnor! Men revolutionen har knappt börjat!

Hesham Bahari
21 februari 2013

Teckna en prenumeration på Alhambras nyhetsbrev 2013
och bli plusbrevvän!

En prenumeration på nyhetsbreven 2013 ger dig, förutom ett femtiotal nyhetsbrev per år, 50 % rabatt på samtliga Alhambratitlar, gamla som nya, året runt utan köptvång. Den kostar bara 100 kronor för ett helt år! Stöd förlagets kamp för yttrandefrihet! Bli en plusbrevvän! Sätt in 100 kr på Alhambras bg 5427-8866 och åtnjut dina förmåner hos Alhambra när det passar dig! Du får ett meddelande om att du har blivit plusbrevvän direkt efter inbetalningen. Glöm inte ange den epostadress du vill att breven ska skickas till när du betalar. Mejla adressen till alhambra@alhambra.se . Välkommen!

alhambra.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här