Av Mikael Cromsjö

Vilka är det som ligger bakom vågen av demonstrationer som sveper runt världen? Frågan är egentligen inte om makteliten är inblandad, utan hur mycket inblandning de har. Det har talats om att denna revolution är annorlunda och att det inte finns några tydliga ledare, men stämmer det?

President Hosni Mubarak sa i ett tal att han trodde att det internationella samfundet låg bakom revolutionen i Egypten. Om han med det menar den globala makteliten så kanske han inte har helt fel. Att revolutioner skapats och manipulerats av utomstående makter i hemlighet är varken någonting nytt eller ovanligt.

Jag vet inte själv hur det ligger till och vill endast titta på ämnet från många synvinklar. Det som för mig tyder mest på att det inte är en helt folklig revolution är retoriken i nyheterna. Om det verkligen var en folklig revolution skulle jag tro att det snarare skulle presenteras i media som en revolution av en liten extremistisk terroristgrupp. Hotet som en okontrollerad revolution skulle kunna utgöra för det internationella samfundet är betydande och skulle kunna sprida en våg av medvetenhet i hela världen om frågor som det korrupta banksystemet, skendemokratier, 9/11 mm.

Egypten var vänligt sinnade mot både Israel och USA och fick årligen stora summor i bistånd från dessa länder. Hosni Mubarak var dock på väg ut ur makten på grund av hög ålder och sjukdom och han var heller inte helt trogen USA då han bland annat vägrade att erbjuda trupper till Afghanistan och Irak. Att kontrollera en diktator kan säkert vara en effektiv metod att styra ett land, men det bästa ser ändå ut att vara att skapa skendemokratier och integrera landet i det internationella samfundet genom organisationer som EU, FN, IMF för att få full kontroll över landets lagar och ekonomiska förutsättningar.

En av flera intressanta personer bakom demonstrationerna var Wael Ghonim, marknadschef på Google som återvände till Egypten för att delta på demonstrationerna. Ett dokument från Wikileaks tyder på att han tidigare deltagit i Alliance of Youth Movements Summit i USA och vid flera tillfällen träffat Amerikanska tjänstemän i Capitol Hill samt andra ”tankesmedjor” där de diskuterat möjligheterna att skapa en ”demokrati” i Egypten.
Open in new window

Mycket av revolutionen organiserades genom Internet med Twitter. Twitter har tidigare används i bl.a Iran under 2009 för att skapa demonstrationer och det finns uppgifter som tyder på att dessa meddelanden kommit från en liten grupp som med många olika konton påverkat massorna. Denna grupp kan lätt vara en tredje part utanför landet.

Den kände valutaspekulanten George Soros är också med i spelet och samarbetar med grupper för mänskliga rättighet i flera Arabländer. Soros har tidigare varit sammankopplad med de så kallade ”color revolutions” backade av USA. Han har även kontakt med Mohammad Badi som är en av ledarfigurerna i det Muslimska Brödrarskapet genom den Internationell krisgruppen.
Open in new window

En annan intressant upptäckt är att exakt samma logotyp som används av demonstranter, nämligen en knuten hand, tidigare används i Serbien vid de amerikanskt ledda demonstrationerna mot Slobodan Milošević under 2000.
Open in new window

Om draken har ett huvud eller inte är svårt att avgöra. Oavsett så finns det en möjlighet att detta tillfälliga tomrum i styret, som Amerikans media utrycker det, kan väcka nya frågor och öka medvetenheten om vår världssituation. Vi vet styrkan av sanning och den kraften kommer inte att avta oavsett vad som händer.

Jag avslutar med några inslag från Russia Today

Fler klipp: