Nyheten om att Ryssland hackat 21 stater var falsk

arbetar för fred

Häromdagen basunerade massmedia ut nyheten att det nu är bekräftat att Ryssland hackat amerikanska valet. Källan var NBC News. Felet är bara att nyheten både är gammal och falsk.

Uppgiften blev dissekerad redan förra året när den kom, bland annat av Gleen Greenwald på The Intercept ”Yet Another Major Russia Story Falls Apart. Is Skepticism Permissible Yet?”. Wisconsin som var en av de utpekade staterna var snabba att dementerade uppgiften när den kom och tvingade DHS att backa.

AP: Homeland Security now says Wisconsin elections not targeted

Trots avsaknad av bevis höll DHS ändå fast vid att det handlade om ”scanning” från ryska ip-adresser. Med andra ord, det var inte längre frågan om hackning, kanske inte ens scanning. När sedan utrikesministern för Kalifornien Alex Padilla också dementerade uppgiften föll hela historien samman.

“Last Friday, my office was notified by the U.S. Department of Homeland Security (DHS) that Russian cyber actors ’scanned’ California’s Internet-facing systems in 2016, including Secretary of State websites. Following our request for further information, it became clear that DHS’ conclusions were wrong.”

Tyvärr är detta inte en isolerad händelse. Vi ser hur svensk massmedia är snabba att ta efter och sprida uppgifter från amerikanska kollegor utan att göra en egen granskning. Vad värre är när det som i detta fall visar sig att uppgiften är falsk håller man igen med rättelser. Om inget annat visar det med all tydlighet på ett dolt samarbete och att man ägnar sig åt ren propaganda.

Vad som däremot är klarlagt och som man bör ha i bakhuvudet när man konsumerar nyheter från massmedia är att Clinton, sannolikt Obama, andra i deras omkrets, ledande personer inom FBI och amerikanska justitiedepartementet enligt väldokumenterade uppgifter konspirerat mot Trump. Kanske är det relevant att fråga sig hur det står till med DHS och Jeanette Manfra.

palbergstrom.com

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here