Kriget i Ukraina kommer fundamentalt att förändra världen. Det tror Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Och detta syns redan, menar han.

 – Ukraina kommer aldrig vinna ett krig mot Ryssland med hjälp av amerikansk träning och vapen. Det beror helt enkelt på att den ryska armén har asymmetrisk överlägsenhet. Det andra faktum man måste inse är att sanktionerna inte destabiliserar Moskva. Det tredje är att Europa har problem: ekonomiska problem, men också politiska problem, med regeringar som faller som dominobrickor. Efter krigets utbrott har den brittiska, den italienska, den bulgariska och den estniska regeringen fallit. Och hösten ligger fortfarande framför oss.

Den dominans som USA tidigare kunnat utöva i världen, existerar inte längre, enligt Orbán. Tiderna har förändrats.

– Historiskt sett har amerikanerna kunnat välja ut vad de identifierar som ett ondskefullt imperium och uppmana världen att stå på rätt sida av historien – en fras som stör oss lite, eftersom detta är vad kommunisterna alltid sade. Denna förmåga som amerikanerna brukade ha, att få alla på rätt sida av historien, och sedan få världen att lyda dem, är något som nu har försvunnit. Större delen av världen är bevisligen inte på den sidan: inte Kina, Indien, Brasilien, Sydafrika, arabvärlden eller Afrika, säger han.

Läs mer på swebbtv.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här