En ny studie föreslår att exponering för glyfosat kan vara en nyckelfaktor i autismepidemin som sveper över USA. Glyfosat är den aktiva ingrediensen i Roundup, ett av de mest populära ogräsmedlen i världen.

I stora drag föreslår forskarna att autism bör ses som ett PIN1-brist-syndrom, där ett nyckelämne för neurologisk utveckling och hälsa (PIN1) hämmas. Den naturliga föreningen melatonin är avgörande för produktionen av melatonin eftersom den hämmar ett ämne som kallas DAPK1, vilket i sin tur hämmar PIN1.

Ny forskning har visat att glyfosat hämmar kroppens produktion av melatonin, vilket gör glyfosat till en stark kandidat för att orsaka många av autisms mest karakteristiska symtom, inklusive ”ökad dendritisk spinndensitet, saknad eller tunn corpus callosum och minskad bentäthet.”

Sedan 1974 har det uppskattats att minst 1,6 miljarder kg glyfosat har använts i USA, eller ungefär 20% av den totala globala användningen av kemikalien.

En studie från 2022 visade att 81,2% av amerikaner över 6 år har detekterbara nivåer av glyfosat i urinen.

Autismfrekvensen har skjutit i höjden i USA under de senaste decennierna. För närvarande diagnostiseras 1 av 36 barn i USA med autism, jämfört med 1 av 150 barn för bara 20 år sedan.

Några möjliga faktorer som har föreslagits för att förklara ökningen inkluderar bättre medvetenhet och screening för tillståndet, förändringar i diagnostiska kriterier samt miljömässiga eller genetiska faktorer.

Författarna till den nya studien varnar för att användningen av glyfosat bör ”begränsas” så att dess effekter kan undersökas ordentligt.

”Med tanke på den hotfulla ökningen av förekomsten av autism som nu sker över hela världen, anser vi att det är absolut nödvändigt att distributionen och användningen av glyfosat omedelbart begränsas, medan mekanismerna bakom dess potentiella koppling till autism – och möjligen en rad andra sjukdomar – definitivt kan bekräftas eller uteslutas genom ytterligare detaljerad forskning.”

Glyfosat har redan kopplats till cancer, hormonstörningar och fetma.

Roundup tillverkades tidigare av Monsanto, tills Bayer köpte företaget 2016 för 66 miljarder dollar.

Bayer har ställts inför tiotusentals stämningar till en kostnad av miljarder dollar på grund av de skadliga effekter som tillskrivs användningen av Roundup-produkter.

infowars.com, Orsakar glyfosat en massiv ökning av autism?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här