Onsdagens (21/8) massaker på civila i en förort utanför Damaskus påstås nu enligt preliminära underrättelserapporter världen över vara ett regimens verk. Ett fjärde, kryssningsrobotbestyckat amerikanskt örlogsfartyg ska gå in i Medelhavet och i Washington diskuteras ivrigt olika planer för robotangrepp på avstånd mot utvalda mål i Syrien.

President Obamas relativt återhållsamma uttalanden har mest kretsat kring behovet av ”Världssamfundets” (brittiska imperiets) stöd till en direkt militär intervention och inte Kongressens, vilket han inte har och enligt amerikansk lag ju måste ha för en sådan. Hans i varje uttalande utstuderat upprepade ”no boots on the ground” vittnar otvetydigt om avsikten att, lika olagligt som i fallet Libyen, kringgå Kongressen med argumentet, att ingen amerikansk närvaro behövs på syrisk mark och det juridiskt således inte utgör ett krig.

Ryssland och Kina kräver en internationell utredning av massakern och internationella medier och diplomater har mycket riktigt pekat på den uppenbara avsaknaden av något som helst rationellt potentiellt motiv och skäl, för framför allt regimen men även oppositionen, till ett dylikt övergrepp, vilket pekar på inblandning från tredje part.

Rapporteringen uppvisar även många andra hittills olösta frågor och motsägelser. Daniel J. Kaszeta, sedan tjugo år amerikansk ABC-vapen-expert inom både armén och underrättelsetjänsten och brittiske experten Steve Johnson citeras i torsdagssutgåvan (22.8) av israeliska Ha’aretz påpeka, att ingen av de som på videoklippen påstås ta hand om och fotografera massakerns offer ses bära någon somhelst slags skyddsutrustning mot kemiska stridsmedel, vilket utesluter insats av kemiska vapen av det slag syriska regimen har i lager. En insats av sådan omfattning hade till den grad kontaminerat offers kroppar och kläder, att ingen så kort efter massakern utan skyddsutrustning hade kunnat undersöka dem utan att själv förgiftas.

Till samma slutsats kommer bland andra även Finlands ledande expert på kemiska vapen Paula Vanninen, chefredaktören för CBRNe World Gwyn Winfield och ordföranden för Kemiska och biologiska säkerhetsprojektet vid Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) John Hart. Ingen av offren uppvisar heller förstorade pupiller, vilket är ett av de tydligaste symptomen på nervgasförgiftning.

Av bilderna att döma har de snarare koldioxidförgiftats till följd av att termobariska bomber eller andra konventionella vapen i stridens hetta förbrukat syret i provisoriska skyddsrum. Kolmonoxid eller låggradig nervgas av okänt icke-militärt ursprung kan också ha använts.

Oavsett vad utredningarna kommer visa tjänar massakern endast till att trappa upp kriget och sabotera fredsansträngningar i ett läge där rådande världsordning, till följd av finanssystemets och världsekonomins sammanbrott, glider brittiska imperiet ur händerna.

Origintaltext: larouche.se, Osann mediebevakning om massakern utanför Damaskus

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här