Den katolska kyrkan dömer inte människor för deras sexuella läggning, men när homosexuella och frimurare bedriver lobbyarbete ställer det till problem. Det klargjorde påven under en presskonferens i måndags.

När påven tidigare i veckan flög tillbaka till Rom efter ett veckolångt besök i Brasilien passade han på att ge en presskonferens på planet. Under den 80 minuter långa frågestunden ställde de församlade journalisterna frågor om hur den katolska kyrkan ser på bland annat homosexualitet och kvinnliga präster.

Påven förklarade att han vill göra det möjligt för kvinnor att spela en mer framträdande roll inom kyrkan, men att det inte kommer på tal att låta kvinnor bli präster. Han klargjorde också att det inte är någon synd att vara homosexuell så länge man inte lever ut sin läggning i praktiken genom att begå homosexuella handlingar. Däremot är lobbyarbete som bedrivs av homosexuella ett problem, precis som andra särintressen – bland annat frimurarna – kan vara problematiska, menade påven.

– Problemet är inte att ha den här läggningen. Vi är alla bröder. Problemet är lobbyarbete som bedrivs av personer med den här läggningen, eller av giriga människor, politiska lobbygrupper, eller av frimurarlobbyn. Det finns så många lobbygrupper. Det är ett värre problem, sade påven enligt BBC.

Den katolska kyrkan har länge betraktat frimurarorden som en kristendomsfientlig, subversiv organisation, och sedan 1738 är det förbjudet för katoliker att vara frimurare. I det katolska uppslagsverket Catholic Encyclopedias artikel om frimurarorden uppges bland annat att frimurare spelade en betydande roll i att förbereda den franska revolutionen 1789.

Källa: FT, Påven: ”Frimurarlobbyn som är problemet”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här