Sedan i fredags pågår en omfattande protest mot den hårda coronarepressionen i Italien. Restaurangägare och andra företagare i tiotusental går nu till civil olydnad och välkomnar besökare helt öppet trots myndigheternas förbud.

Företagare i Italien markerar nu mot de hårda restriktionerna som införts i förmenta försök att förhindra smittspridning av coronavirus. I fredags, den 15 januari, uppmanades företagare, främst restaurang- och barägare, till civil olydnad under hashtaggen #ioapro1501 som gått viral på sociala medier att öppna upp sina verksamheter – trots att detta bryter mot lagen. IoApro betyder ”vi öppnar” på italienska.

I Italien har man dels nationella restriktioner och dels delat upp landet i olika zoner beroende på hur stort behovet anses vara från myndigheterna att minska smittspridningen av covid-19 i de olika regionerna. Det finns vit zon (ingen region just nu), gul zon, orange zon och den värsta: röd zon. I den vita zonen får pubar, barer och restauranger vara öppna, i den gula zonen får de ha öppet till klockan 18.00. I den orangea och röda zonen däremot måste barer och pubar vara stängda. Restauranger får endast ha öppet för service med hemtransport fram till kl. 22.00.

På nationell nivå är även bland annat gym, spa, teatrar, badhus och liknande verksamheter helt stängda.

Läs mer på nyadagbladet.se, Restaurangägare trotsar nedstängningen i Italien

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här