En ny studie visar att mikrober i passiv och aktiv form kan finnas i mänskligt blod. Forskarnas fynd av bakterier i blodet går emot den allmänna uppfattningen inom läkevetenskapen att blod är sterilt. Forskarna misstänker nu att dessa mikrober kan vara orsaken till kroniska och inflammatoriska sjukdomar.

De fyra forskarna kommer från universiteten i Pretoria i Sydafrika och Manchester i England samt från Manchester Institute of Biotechnology. Upptäckten rubricerades: ”The dormant blood microbiome in chronic, inflammatory diseases” (PDF) vilken publicerades i FEMS Microbiology Reviews i maj 2015.

Forskarna betonar att förekomsten av främmande och sjukdomsalstrande mikroorganismer (patogener) kan leva och överleva i mänskligt blod och till och med inuti röda blodkroppar (erythrocytes). De påpekar att ett antal ultramikroskopiska studier has avslöjat ett ekosystem av mikrober i blodet (blood microbiome) i flera fall av kronisk sjukdom.

De menar att den primära källan till dessa organismer i blod och vävnad är mikrobiomet i tarmen och att dessa mikroberna hittat nya livsmiljöer i kroppen och därmed går över och blir sjukdomsalstrande. En annan källa är mikrober som lever i munhålan. Dessa bakterier i tarm och munhåla kan enligt forskarna ta sig in i blodströmmen och där leva vidare. Forskarna redovisar flera ultramikroskopiska foton av röda blodkroppar som angrips av både coccus- och bacillusformade bakterier.

“A number of recent, sequence-based and ultramicroscopic studies have uncovered an authentic blood microbiome in a number of non-communicable diseases. The chief origin of these microbes is the gut microbiome (especially when it shifts composition to a pathogenic state, known as ‘dysbiosis’). Another source is microbes translocated from the oral cavity”.

Läckande tarm och infekterade rotfyllningar
Forskarna kallar omlokaliseringen av dessa bakterier till platser i kroppen där de inte hör hemma för atopobiosis. Denna migration av bakterier till blod och vävnad kan leda till inflammatoriska och kroniska sjukdomar, hävdar de fyra forskarna i sin sammanfattning.

Läs mer på newsvoice.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här