Estonia sänktes i en rysk operation för att stoppa smugglingen av militär materiel till Sverige, enligt uppgifter i estnisk media. Det fanns personer ombord på fartyget som tog kontroll över det, drog ned hastigheten, dumpade ett antal lastbilar i havet några hundra meter innan man sänkte båten med hjälp av sprängmedel. Sonarbilder visar också hur bogvisiret hängde kvar på båten och inte hade fallit av, som den officiella versionen påstår, berättar den estniske författaren Jüri Lina.

– Den officiella rapporten stämmer över huvud taget inte med verkligheten, säger han efter att ha läst artikeln i den estniska tidningen Õhtuleht.

I estnisk media diskuteras nu uppseendeväckande uppgifter om den så kallade Estoniakatastrofen.

Det som sägs är att Estonia sänktes i en rysk operation för att förhindra smuggling av militär materiel till Sverige.

Den 14 september publicerade Estlands största tidning Õhtuleht en intervju med Harri Ruotsalainen, en ytbärgare som 1994 jobbade vid den finländska räddningstjänsten i Helsingfors.

Tidigare i september vittnade han om sina iakttagelser och forskningsresultat för en Estoniagrupp vid parlamentet i Tallinn. Efter det blev han uppringd av media.

Ruotsalainen började granska Estoniakatastrofen 1994 efter att ha träffat Igor Volke, som forskar i avvikande miljöfenomen, säger Jüri Lina.

– Då visade Volke några sonarbilder som man inte kunde förklara. Inte långt från Estoniavraket, cirka fyra hundra meter bort, låg sex-sju fyrkantiga föremål. Stora föremål. Det handlad