Många högteknologiska amerikanska vapensystem i Ukraina görs ineffektiva på grund av rysk militär störningsteknik.

Rysslands störningar av styrsystemen för moderna västerländska vapen, inklusive Excalibur GPS-styrda artillerigranater och High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), har allvarligt underminerat Ukrainas försvarskapacitet. Som ett resultat söker tjänstemän i Kyiv akut uppgraderingar från Pentagon och vapentillverkare.

Träffsäkerheten hos USA-designade Excalibur-granater sjönk till mindre än 10 procent, vilket ledde till att Ukrainas militär övergav deras användning förra året, enligt konfidentiella ukrainska bedömningar.

För sex månader sedan, efter att ha fått rapporter om dessa problem, slutade Washington att leverera Excalibur-granater på grund av deras höga felprocent, sade ukrainska tjänstemän, som talade anonymt om en känslig säkerhetsfråga. Däremot tillhandahåller tillverkare lösningar för andra vapen, som flygplansfällda JDAM (Joint Direct Attack Munition) bomber, så att de kan fortsätta användas på slagfältet.

Ryska elektroniska krigföringssystem och luftförsvar utgör betydande hot mot ukrainska piloter. Vissa ryska störsändare stör till och med navigationssystemen på flygplan. Analytiker har varnat för att de ryska försvaren är så täta att ukrainska piloter ständigt känner sig måltavlade.

HIMARS-raketsystem, som initialt var framgångsrika i att slå mot fiendens ammunitionsdepåer och kommandoposter, blev ineffektiva under det andra året av invasionen på grund av att rysk elektronisk krigföring störde satellitsignalerna.

”Denna ineffektivitet ledde till att en mycket dyr granat allt oftare användes för att slå mot mål med lägre prioritet,” sa en hög ukrainsk militärtjänsteman.

En ny markbaserad version av ett luft-till-mark-vapen, som utvecklades snabbt för Ukraina, misslyckades också på grund av rysk elektromagnetisk krigföring, enligt Bill LaPlante, chef för Pentagons anskaffningsavdelning.

LaPlante föreslog att Ukraina kanske inte längre är intresserat av vapnet, troligtvis Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), baserat på hans beskrivning.

GLSDB, som har en räckvidd på 144 kilomater, godkändes för finansiering i februari 2023 och rapporterades ha använts i februari. Men dess effektivitet har komprometterats av ryska störningar.

GPS-förfalskare som används av Ryssland skickar falska positionsdata till GPS-navigationsenheter och åsidosätter korrekta signaler med starkare, falska signaler. Dessa förfalskare kan skapas billigt med en programvarudefinierad radio och öppen källkod.

Samtidigt är vapnen de motverkar kostsamma: en GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) missil kostar cirka 160 000 dollar, en Excalibur-granat upp till 100 000 dollar och en GLSDB cirka 40 000 dollar.

Det militärindustriella komplexet använder konflikten i Ukraina för att testa sina vapen

Det militärindustriella komplexet har förvandlat Rysslands speciella militära operation i Ukraina till en testplats för sina senaste vapen, som aldrig tidigare mött motståndare som kan matcha deras kapacitet, såsom Moskvas GPS-störningsteknologi.

Konflikten tillhandahåller värdefull data från verkligheten om hur USA
precisionsvapen presterar under moderna hot som elektronisk krigföring. Denna information bygger på år av forskning och diskussioner mellan amerikanska försvarsföretag och Pentagon-tjänstemän om effekterna av elektronisk krigföring och sätt att anpassa sig. Pentagon utforskar alternativ som smalare signalband och starkare signaler för att motverka störningsförsök.

Doug Bush, chef för arméns anskaffningsavdelning, noterade den ständiga cykeln av innovation, där båda sidor utvecklar motåtgärder mot varandras framsteg. Det amerikanska flygvapnet meddelade nyligen ett kontrakt för att förbättra JDAMs med tilläggssökare för att motstå störningar och rikta in sig på källan till störningarna.

Ansträngningarna att anpassa precisionsvapen till hot från elektronisk krigföring är en del av en bredare strategi. Att etablera elektromagnetisk överlägsenhet i framtida konflikter kommer att vara avgörande för att förhindra fiender från att störa USA
vapen. Allteftersom USA och Ukraina lär sig från den nuvarande konflikten och anpassar sig, kommer cykeln av innovation och motåtgärder att fortsätta.

naturalnews.com, Rysslands störningsteknik minskar träffsäkerheten hos USA:s vapen i Ukraina till bara 10 procent

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här