Vi lever i ett modernt samhälle där fler och fler av oss blir mer medvetna om miljön. Miljöutmaningar, som klimatförändringar och en global minskning av biologisk mångfald påverkar alla. Det betyder att vi själva måste genomgå förändringar i våra liv för att bidra till en bättre och mer hållbar värld. Sminket vi köper och använder är inget undantag.

Undersök vilka märken som tillverkar miljövänligt smink

För att minimera de negativa avtryck på planeten som ditt smink ger måste du först göra din efterforskning. Undersök vad de märken du redan har hemma i sminkskåpet gör för att minimera koldioxid-utsläpp. Stora märken som loreal, Max Factor och Maybelline kanske inte låter som några som gör vad de kan för att förebygga miljökrisen. Men faktum är att alla har olika mål och även om de inte skyltar med det kan man ofta läsa sig till deras miljömål på deras hemsida.

Förstå vad de olika ingredienserna innebär

Samtidigt som det är spännande att prova på olika nyanser av ögonskuggor, läppstift och foundations – bör du även överväga de ingredienser sminket innehåller. Titta på förpackningen och ta reda på om ingredienserna är bra för din hud. Om det inte är det, och innehåller giftiga ingredienser som parabener eller sulfater, är det garanterat inte bra för miljön heller.

Handla smart

Precis som med all shopping är även shopping av smink mest hållbar när du handlar smart. Det finns många olika produkter som verkar lockande men som du säkert aldrig kommer använda. Trots att de marknadsförs som miljövänliga och veganska är det minst lika skadligt för miljön att köpa en produkt och slänga den istället för att använda den! Ta istället din tid på dig att undersöka vad du behöver, testa gärna produkter och läs för guds skull produktbeskrivningarna innan du bestämmer dig för att köpa produkten.