Belysningen på kontoret är en viktig del av arbetsmiljön och bristfällig belysning kan vara direkt skadlig i längden. Genom att ha för lite ljus på sin arbetsplats kan både få huvudvärk och förlängningen också få problem med ögonen. Det är faktiskt likadant om man för mycket ljus eller ljus som reflekteras in genom fönster.

Det finns dock ett par enkla saker man tänka på för att skapa en så bra belysning på ditt kontor som möjligt. Det behöver inte alltid heller var så dyrt och är ofta ganska enkelt att åtgärda. Här kommer tre vanliga problem med belysning och vad du kan göra åt dem.

Undvik bländande ljus

En vanlig orsak till att folk får huvudvärk på kontoret är att på grund av bländade ljus. Utsätts man för detta för länge kan det vara riktigt jobbigt för den anställda. Ljuset kan antigen komma från en ljuskälla så som en stark lampa men även från fönstret direkt eller indirekt från solen.

Det finns som tur är några enkla åtgärder man ta till. Du kan till exempel sätta på avbländande raster på lampor som gör att ljuset inte träffar den arbetande direkt. Mot fönster som släpper in ljus kan du fixa med solskydd för att ta upp det värsta ljuset. I värsta fall får även belysningen att anpassas individuellt om det är en anställd som har väldiga problem.

Håll ljuskällorna rena och hela

Något som också kan vara irriterande och störande på en arbetsplats är ljuskällor som har gått sönder eller är skitiga. Genom att tvätta ljuskällorna regelbundet blir ljuset både starkare och klarare, och du slipper anstränga dig medan du jobbar.

En annan sak kan vara att byta ut lysrör som flimrar. Idag finns det nya lysrör med LED-teknologi som både är mer energisnåla och dessutom håller längre. Har du ett lysrör eller en neonskylt text som står och flimrar någonstans kan det vara läge att byta ut den.

Undvik otillräckligt belysning

Ibland kan det till och med vara så att belysningen på kontoret är inte är tillräckligt. På arbetsplatser där du måste lästa mycket på papper eller pilla med smågrejer är det väldigt viktigt att belysningen är stark nog.

Detta för att du ska kunna utföra ett arbete utan att behöva anstränga dina ögon eller sitta i en obekväm arbetsställning. Det kan leda till både huvudvärk och värk i kroppen. Se till att stark belysningen på att se ställen som kräver det. Både de anställda och verksamheten kommer gagnas av det i längden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här