GDPR, eller dataskyddsförordningen som den också kallas, trädde i kraft i maj 2018 och innebar ett uppdaterat regelverk för EU-länder vad gäller hantering av personuppgifter. Förordningen gäller samtliga aktörer som sparar eller i övrigt hanterar personlig och känslig information om medarbetare eller kunder. Ett av dess viktigaste ändamål är att skydda enskildas rättigheter och friheter, däribland deras rätt till skydd av personuppgifter. Sanktionsavgifterna för den som bryter mot GDPR:s regler är höga, ibland upp till 20 miljoner euro, vilket pekar på att EU tar integritetsfrågor på stort allvar. I det här inlägget tänkte vi dela med oss av ett antal tips om hur du skyddar din integritet på nätet.

Skydd av din identitet online

Ett avgörande sätt att skydda din integritet på nätet är att alltid se till att din identifiering på sajter som kräver det omfattas av lämpliga säkerhetsmekanismer. Oavsett om du vill betala ditt månatliga abonnemang på streamingsajter som Netflix, få tillgång till e-böcker på särskilda sajter eller delta i slotspel på digitala plattformar tillgängliga online, bör du alltid se till att den mekanism för identifiering som krävs för att logga in sker med användning av Mobilt Bank-ID för att skydda dina personuppgifter och motverka obehörigt identitetsintrång. För att illustrera med vårt sista exempel kan nämnas att de flesta digitala plattformar inom spelbranschen som anses seriösa och pålitliga kräver av samtliga användare att de identifierar sig med BankID för att undvika att obehöriga får tillgång till privat information och för att skydda dig och de uppgifter som identifierar dig. Det innebär avslutningsvis att integritetsfrågan redan beaktats av leverantören och endast behöver verkställas av dig i praktiken genom att installera appen och logga in med BankID.

Installera rätt antivirusprogram och använd starka lösenord

Ett viktigt led i det integritetsskyddande arbetet för enskilda personer är att investera i ett lämpligt antivirusprogram för dina enheter. Antivirusprogrammet syftar till att identifiera olika typer av hot på dina enheter och avlägsna dem. Oavsett hur försiktig man än är med att lämna ut- och ta emot information och filer på nätet kan man nämligen ha otur ibland och skadliga filer kan ta sig in. I sådana fall fungerar ett antivirusprogram som en sista utväg och ett system som sätter skadliga filer i karantän innan de lyckas infiltrera och skada din enhet på ett sätt som inte längre går att åtgärda. Förutom rätt antivirusprogram är det avgörande för integritetsskydd att i allmänhet välja starka och unika lösenord. Ett lösenord är nämligen inte sällan den enda barriären mellan en inkräktare online och all information som finns om dig på samtliga dina online konton. Undvik därför att välja samma lösenord för dina olika tjänster och se över möjligheten till så kallad tvåfaktorsautentisering där så är möjligt för ett extra starkt skydd.

Var vaksam med appar

De flesta av oss är vana vid att ha en uppsjö appar installerade på våra bärbara datorer och smartphones för allt från valutaomvandling och mindfulness till streaming av filmer och hantering av bankärenden. Det många dock inte vet är att det är vanligt att appar samlar in och vidaresänder uppgifter om dig till andra aktörer, i synnerhet sådana som är kostnadsfria och finansieras av annonser. Vill det sig riktigt illa kan en app vara ett förtäckt spionprogram och ha som mål att komma åt din privata information och sabotera. Därför bör du alltid iaktta stor försiktighet vid nedladdning av appar och försäkra dig om att det är ett seriöst företag eller en pålitlig organisation som står bakom den. Ditt integritetsarbete upphör dock inte där – många appar kräver dessutom åtkomst till olika delar av våra enheter för att kunna fungera optimalt. Instagram och Facebook begär exempelvis ofta åtkomst till kameran på mobilen medan en fitnessapp kanske vill få tillgång till din GPS för att registrera steg och så vidare. Dessa förfrågningar måste godkännas av dig manuellt vilket innebär att du, i varje enskilt fall, bör fundera över exakt vilka funktioner du anser att det är rimligt att en apptillverkare ska ha tillgång till.

Så skyddar du din integritet på nätet

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här