Selleri (Apium graveolens) är en kalorisnål grönsak med långa, fibrösa stjälkar som kan ätas rå eller tillagad. Trots sitt höga vatteninnehåll är selleri full av näring och innehåller kraftfulla antioxidanter, vilket ger den två anmärkningsvärda hälsofrämjande egenskaper.
Enligt djur- och människostudier kan konsumtion av selleri hjälpa till att sänka blodtrycket naturligt och bekämpa olika typer av cancer.
Favorit bland viktmedvetna, selleri har ett mycket lågt kaloriinnehåll, med två stjälkar som endast innehåller 15 kalorier. Detta är inte förvånande eftersom selleri består av nästan 95 procent vatten. Trots detta är selleri en utmärkt källa till viktiga näringsämnen som kostfiber, vitaminer A, B5, B9, C och K, kalcium, järn, molybden, kalium och magnesium. Detta, tillsammans med dess höga vatteninnehåll, gör selleri till det perfekta hydrerande mellanmålet under varma sommarmånader.
Forskning visar att selleri också innehåller rikligt med fördelaktiga fytonäringsämnen, som ligger bakom dess antiinflammatoriska, antioxidanta, svamp-, bakterie- och blodtryckssänkande egenskaper samt cancerbekämpande effekter. Några av sellerins aktiva komponenter som har lyfts fram av studier är apigenin, luteolin, apiuman, chrysoeriol, kumarin, ftalider, polyacetylener, perillylalkohol och d-limonen. Dessa ämnen finns i sellerins blad, frön och hjärta.
Selleri har visat sig sänka blodtryck och kolesterol
En studie från 2015, publicerad i Avicenna Journal of Phytomedicine, undersökte effekten av selleribladextrakt på blodtryck, hjärtfrekvens och lipidprofil hos en djurmodell med hypertoni (högt blodtryck). Extrakten erhölls från färska selleriblad med 70 procent etanol som lösningsmedel.
Forskarna delade upp råttorna med högt blodtryck i fem grupper: kontrollgruppen fick vanligt dricksvatten; den andra gruppen fick 200 milligram (mg)/kilogram (kg) selleribladextrakt; den tredje gruppen fick endast 10 procent fruktos i sitt dricksvatten; den fjärde gruppen fick 10 procent fruktos och 100 mg/kg selleribladextrakt; och den femte gruppen fick 10 procent fruktos och 200 mg/kg selleribladextrakt.
I slutet av varje vecka i sju veckor mätte forskarna djurens blodtryck och hjärtfrekvens och analyserade blodprover för att kontrollera deras lipidprofiler. Vid slutet av studien fann forskarna att det systoliska blodtrycket hos råttor som fick fruktos ökade markant jämfört med kontrollgruppen. Däremot minskade behandlingen med 100 mg och 200 mg/kg selleribladextrakt blodtrycket betydligt i fruktosgrupperna.
Fruktos ökade även signifikant blodkolesterol, blodtriglycerider, lågdensitetslipoprotein (LDL) och mycket lågdensitetslipoprotein (VLDL) hos de grupper som fick socker. Men behandlingen med selleribladextrakt motverkade denna effekt och förbättrade lipidprofilerna hos råttorna med högt blodtryck. Däremot hade extraktet ingen effekt på hjärtfrekvens och högdensitetslipoprotein (HDL) i någon av grupperna.
Utifrån dessa resultat drog forskarna slutsatsen att ”selleribladextrakt, med sina blodtryckssänkande och kolesterolsänkande effekter, kan anses vara ett blodtryckssänkande medel för kronisk behandling av förhöjt systoliskt blodtryck (SBP).”
En liknande effekt har även rapporterats hos människor. En nyligen genomförd studie i Journal of Chiropractic Medicine beskrev fallet med en äldre patient med högt blodtryck som upplevde förbättringar efter att ha inkluderat sellerijuice i sin dagliga diet. Den 74-årige patienten, vars blodtryck mättes till 150/80 mmHg och även led av nacksmärta, hade provat olika läkemedel för att behandla sitt tillstånd men klagade på obehag i bröstet. Detta fick honom att byta till en naturlig behandling.
Tillsammans med kiropraktisk behandling för sin nacksmärta drack patienten sellerijuice varje dag i sex månader utan andra livsstilsförändringar. I slutet av behandlingen sjönk hans blodtryck betydligt och rapporterades vara 118/82 mmHg, vilket tyder på att regelbundet intag av sellerijuice effektivt kan sänka högt blodtryck.
Förutom kraftfulla antioxidanter tillskrivs sellerins blodtryckssänkande egenskaper också föreningar som kallas ftalider. Forskning visar att en ftalid i selleri, 3-n-butylftalid (NBP), kan slappna av vävnaden som täcker väggarna i artärerna, vilket förbättrar blodflödet och naturligt sänker blodtrycket. Apigeninet i selleri har också visat sig sänka blodtrycket genom att fungera som ett diuretikum (ökar urinproduktionen) och en vasodilator (vidgar blodkärlen).
Selleri har också kraftfulla cancerbekämpande egenskaper
De cancerbekämpande egenskaperna hos selleriextrakt är väl dokumenterade. En nyligen publicerad studie i tidskriften Bioinformation visade att extrakt från olika delar av grönsaken, som dess blad och frön, uppvisade cytotoxiska (cellskadande eller cellförstörande) effekter mot lever- och lungcancercellinjer hos råttor och människor.
I djurstudier har sellerifröextrakt, som innehåller luteolin, också visat sig hämma karcinogeninducerad lever- och magsäckscancer. Enligt en översikt publicerad i Heliyon kan luteolins cancerbekämpande egenskaper ”tillskrivas dess förmåga att interagera med flera molekylära mål och modifiera olika signalvägar i tumörceller.”
Andra studier har visat att luteolin kan inducera apoptos, eller programmerad celldöd, i orala cancerceller, främja cellcykelarrest i tjocktarmscancerceller, hämma IGF-1-receptorsignalering i prostatacancerceller (vilket förhindrar cancerns tillväxt och metastasering) samt bromsa spridningen av bröst-, kolorektal-, lung-, prostata-, lever-, hud-, bukspottkörtel-, oral- och magsäckscancer.
Samtidigt har apigeninet i selleriblad visat sig inducera apoptos i mänskliga hud-, sköldkörtel-, magsäck-, lever-, kolon-, cervix- och prostatacancerceller samt förhindra migration och invasion av äggstockscancerceller. Djurstudier visar också att perillylalkoholen i sellerifrön kan undertrycka tillväxt och metastas av både östrogenreceptor (ER)+ och ER- humana bröstcancerceller.
Selleri är en näringsrik superfood som kan göra underverk för din hälsa när den ingår i en välbalanserad diet. Full av kraftfulla föreningar med anmärkningsvärda egenskaper kan selleri hjälpa till att hålla ditt hjärta friskt och minska risken för olika typer av cancer.