Hans Blix och Sven Hirdman talade om om alliansfriheten den 9:e december på ABF-huset i Stockholm. Hans Blix har tidigare bl.a. varit utrikesminister och FN:s vapeninspektör i Irak. Sven Hirdman har bl.a. varit statssekreterare i försvarsdepartementet och ambassadör i Moskva. Samtalsledare: Carl Tham.

I antologin ”Bevara alliansfriheten – nej till Nato-medlemskap!” redovisar skribenter från skilda sakområden – diplomater, forskare, militärer, politiker, publicister – argument för den traditionella svenska säkerhetspolitikens hållbarhet.
Det behövs inget systemskifte, ingen NATO-anslutning. Den skulle bara öka osäkerheten och obalanser i vår omvärld, anser författarna.

Utan att Sverige är militärt hotat från något håll har det uppstått en yvig debatt om Sveriges ställning som alliansfritt land. Steg för steg har politiska beslutsfattare och militärer ökat samverkan med den västliga militäralliansen Nato – utan att det finns några militära hot mot Sverige och utan att varje steg prövats mot bakgrund av Sveriges traditionella ställning som neutralt och fredssinnat.

Man har till och med talat om en smyg­anslutning till Nato – att de styrande har velat etablera så många ”fakta på marken” att ett beslut om att söka svenskt Nato-medlemskap bara skulle vara en formalitet. Men så långt har det inte gått. Folkopinionen är entydigt mot Nato-anslutning – i Sverige, liksom för övrigt i Finland. Det svenska folket vill som tidigare att landet ska hållas utanför krigiska förvecklingar.

Att det fortsatt finns mycket goda skäl för en sådan hållning belyses genom en rad analyserande – och delvis också agiterande – artiklar i denna motskrift till en pågående ”Nato-offensiv” från politiker, militärer och opinionsbildare.

Författarna
Anders Björnsson och Sven Hirdman har varit redaktörer, förordet har författas av Thage G Peterson och för texterna svarar Mats Bergquist, Carl Björeman, Anders Björnsson, Hans Blix, Hans Corell, Rolf Ekéus, Anders Ferm, Sven Hirdman, Katrine Marçal, Leif Pagrotsky, Pierre Schori, Sören Sommelius, Maj Britt Theorin, Erkki Tuomioja och Lennart Uller.

 

Video och text: Franz Smidek

1 KOMMENTAR

  1. Intressant att lägga märke till hur de lägger fram bakgrunden. De vill inte skrämma bort lyssnare som litar på msm propagandan så de säger inte att Usa tex betalat 5 miljarder dollar för regimskifte i Ukraina eller andra fakta av intresse rörande kuppen i Kiev utan de säger att ryska folket tror, i betydelsen osäker info, att Usa låg bakom maidan.
    Nyttig påminnelse om vilken ravin som ligger mellan sanningen och det politiskt korrekta.
    Etablerade personer som Hirdman, diplomat, kan inte säga till sina landsmän det som en del mer frispråkiga amerikaner säger till alla om Usas verkliga ansvar för all aggression. T.o.m etablissemangets egna tidningar i Usa och Henry Kissinger säger att allt var västs fel.
    Usa planerar ett regimskifte i Ryssland under våren tror många, men de nämnda är nog inte så säkra på att det kommer att lyckas och förbereder sig på slutet på dollarhegemonin. Men alldeles i sluttampen försöker dårar dra in oss svenskar i Nato med den största chansen någonsin för oss att bli atombombade.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här