Enligt förordning (EU) 2025/89 kommer EU-medborgare nu att kunna njuta av bröd tillverkat av maskar. Inspirationen till denna nya regel är att vi människor behöver ett alternativ till kött.

”En europé äter fyra oxar, fyra baggar, 46 grisar, 46 kalkoner, 12 gäss, 37 ankor och så många som 945 kycklingar under sin livstid. Över 73 procent av familjerna lagar kötträtter minst flera gånger i veckan. Cirka 350 miljoner ton kött konsumeras globalt varje år,” förklarade Polens Salon24 och noterade att köttkonsumtionen i Polen är ännu högre än i andra medlemsstater.

Förra året tog Europeiska kommissionen bort betoningen på att främja laboratoriekött inom ramen för unionens klimatpolitik på grund av invändningar från jordbrukare. Jordbruk, särskilt djurhållning, har pekats ut för att generera över 10 procent av de årliga gasutsläppen, och EU siktar på att minska växthusgasutsläppen från jordbruket med 90 procent till 2040.

Nu vill Bryssel att människor ska få sitt protein genom att äta insekter. EU:s lista över nya livsmedel för människor innehåller för närvarande tre typer av insekter: mjölmask (i form av torkade larver), vandringsgräshoppa (fryst, torkad och pulveriserad) och huscricket (fryst, torkad och pulveriserad).

Larver från glänsande mjölmask har också godkänts för handel på EU-marknaden i fryst, pastöriserad, torkad och pulveriserad form.

Europeiska kommissionens meddelande om tillämpningen av förordning (EU) 2025/89 den 20 januari godkänner ”saluförandet av UV-behandlat pulver av hela larver av gul mjölmask (Tenebrio) som ett nytt livsmedel och ändrar tillämpningsförordning (EU) 2017/2470.”

Det förklaras att ”den 28 mars 2023 antog myndigheten sitt vetenskapliga yttrande om ’säkerheten hos UV-behandlat pulver av hela gula mjölmasklarver (Tenebrio molitor larver) som ett nytt livsmedel enligt förordning (EU) 2015/2283’ i enlighet med artikel 11 i förordning (EU) 2015/2283.”

Meddelandet fortsätter: ”I sitt vetenskapliga yttrande drog myndigheten slutsatsen att UV-behandlat pulver av hela Tenebrio molitor-larver är säkert under de föreslagna villkoren och användningsnivåerna. Därför ger detta vetenskapliga yttrande tillräcklig grund för att fastställa att UV-behandlat pulver av hela Tenebrio molitor-larver, avsett för användning i bröd och bullar, kakor, pastaprodukter, bearbetade potatisprodukter, ost och ostprodukter samt frukt- och grönsakskompotter, avsett för den allmänna befolkningen, uppfyller villkoren för att saluföras enligt artikel 12.1 i förordning (EU) 2015/2283.”

Det avslutas med att ange att ”denna förordning ska träda i kraft den tjugonde dagen efter dess offentliggörande i Europeiska unionens officiella tidning. Denna förordning ska vara bindande i sin helhet och direkt tillämplig i alla medlemsstater.”

Lagen innebär att bröd och bullar kommer att innehålla fyra gram mjölmask per 100 gram bröd, och kakor – 3,5 gram larver per 100 gram kaka. Och tydligen skapas en helt ny bransch för larvuppfödare.

På en polsk regeringswebbplats finns till och med en studie publicerad för över fem miljoner zloty, finansierad av EU, för att utveckla ”en strategi för användning av alternativa proteinkällor i djurfoder som möjliggör utvecklingen av dess produktion i Republiken Polens territorium.”

Lyckligtvis verkar det som om förordningen kräver att alla produkter som innehåller UV-behandlat pulver av hela Tenebrio molitor-larver (gul mjölmask) anges som ingrediens. Dessutom måste det finnas en extra ”upplysning om att denna ingrediens kan orsaka allergiska reaktioner hos konsumenter med kända allergier mot kräftdjur och produkter därav, samt mot dammkvalster.”

infowars.com, Skulle du äta bröd gjort av larver? – Bryssel tror det

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här