Digitaliseringen genomsyrar hela samhället och har gjort det möjligt att koppla identitet till allt man företar sig som individ. Snart passerar vi en gräns från vilket det är svårt eller omöjligt att vända om och vara en fri individ.

Än så länge finns ett visst skydd mot hur och vilken data som får samlas in och användas men vi tycks sakta flytta målstolparna allt närmare ett system likt det man har i Kina. Där övervakas folks minsta rörelse kopplat till ett system med sociala poäng och möjligheten att utnyttja tjänster, resa med mera.

Nyligen presenterade institutionen för teknik och samhälle vid Lunds tekniska högskola forskning som visar att 58 procent av tillfrågade konsumenter inte tycker att datainsamlingen är rimlig. Få var heller intresserade av att handeln i framtiden ska använda artificiell intelligens eller ansiktsigenkänning.

Trots aversion går utvecklingen framåt med stormsteg. Det man inte accepterar idag kommer nästa generation se som normalt. Som grodor kokas vänjer vi oss. Före dator datorns tid skulle svenskar protestera våldsamt mot förslag om att ge staten rätt att få läsa folks post. Idag rycker vi på axlarna.

palbergstrom.com, Stoppa övervakningssamhället innan det är för sent