Regeringen är återigen på gång med att anstifta rädsla för att driva fram dyra och tvivelaktiga säkerhetsprojekt. Med hänvisning till hotet från ”ryska hackare” sa regeringen att den kommer att investera 900 miljoner kronor i en fastighet i Solna till Sveriges nationella cybersäkerhetscenter. Människorättsexperter bekymrar sig över att Cybersäkerhetscentret kan användas för att spionera på svenska medborgare på hemmaplan. ”De lokalerna är ändamålsenliga för den verksamhet vi bedriver i dag men möjliggör inte för den utvecklingen som vi ser framför oss under de närmaste åren”, säger Therese Naess, chef för Nationellt cybersäkerhetscenter.

Naess gav dock inga detaljer om hur integritetsrättigheter och medborgerliga friheter skulle skyddas. I juli 2021 tvingades livsmedelskedjan Coop stänga 800 butiker under flertalet dagar då den attackerades av REvil, en grupp hackers som först troddes vara ryska. Senare upptäckte amerikansk brottsbekämpning att REvil är baserat i Ukraina. Nationellt cybersäkerhetscentrum är ett samarbete mellan Försvarsmakten, Försvarsmaktens Radioinstitut (FRA), Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Man beräknar att centret är klart tidigast 2023.

Ukraina står inför en humanitär katastrof
Medan brittiska och amerikanska ledare utövar ett enormt tryck på Kiev att fortsätta kampen mot Ryssland har tiotals miljoner ukrainare fått se sina liv förstörda. Sedan starten av den ryska invasionen, den 24 februari, uppskattar FN att mer än en tredjedel av ukrainarna har tvingats från sina hem, med sju miljoner internflyktingar och mer än fem miljoner som flytt landet.

Enligt FN:s beräkningar fortsätter ca 13 miljoner ukrainare att vara strandsatta i drabbade områden, oförmögna att lämna på grund av ökade säkerhetsrisker, förstörda broar och vägar samt brist på resurser. Trots denna enorma humanitära katastrof vill varken Washington eller London att Kiev ska förhandla med Moskva eller vidta några åtgärder som kan stoppa kriget.

Ukraina startar terrorkampanj mot separatister
Utbrytarregionen Donbass i östra Ukraina har utstått åtta års attacker från Kievs federala, kontrollerade trupper. Invånare i Donetsk har berättat för MEC21 att beskjutningen från den ukrainska arméns är den värsta någonsin, det är en avsiktlig terrorkampanj säger de. Under den senaste veckan har ukrainska artilleriattacker sprängt en matvarubutik och ett förlossningssjukhus i Donetsk. Ca fem personer dödades och ett dussintals skadades. De ukrainska styrkorna tros använda nya vapen i attackerna som levererats av USA och europeiska länder. Ryssland fördömer attackerna mot civila och benämner det som ”krigsförbrytelser”. Kiev förnekar att man utfört attackerna mot utbrytarregionerna Donbass, som består av två självständiga stater – folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

Amerikanska och brittiska legosoldater riskerar dödsstraff
Tusentals amerikanska och europeiska legosoldater kämpar i Ukraina. Många har påverkats radikalt av den emotionella, västerländska propaganda vilken framställer Ukraina som ett oskyldigt offer inför den ryska aggressionen. Ingen fick veta om Ukrainas åttaåriga brutala tillslag mot pro-ryska separatister i Donbassregionen.

Nu jagar och dödar Moskva och dess allierade i Donbass dessa utländska legosoldater för att ha begått krigsförbrytelser mot lokalbefolkningen som vill ha frihet från Kiev. Den senaste veckan rapporterade ryska medier om förstörelsen av en hel brigad polska legosoldater som precis anlänt till slagfältet. Andra tas till fånga. Britterna Shaun Pinner och Aiden Aslin tillfångatogs i Mariupol (Donbass) där de dömdes till döden av en folkdomstol i Donetsk för att ha dödat lokala civila. Nyligen fångades amerikanerna Alexander Drueke och Andy Huynh av ryska styrkor. De båda männen har därefter gjort videouttalanden med uttalanden där de säger att de blivit lurade av västerländska medier, och att de inte var medvetna om att folket i Donbass vill ha sin frihet.

Video producerad av MEC21 och ThessA i samarbete med vaken.se.

Stötta MEC21 via gofund.me eller buymeacoffee.com/MEC21

Stora frågetecken runt i Sveriges nationella cybersäkerhetscenter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här