Trots försök att förhindra hjälpsändningar är nu en konvoj med humanitära förnödenheter på väg från Moskva till inbördeskriget i östra Ukraina. Samtidigt börjar Sverige nu blockera ryska civila fartygs tillträde till svenska farvatten.

Med över 1.100 döda civila och 100.000 personer på flykt har den ukrainska revolutionsregeringens militära insatser mot befolkningen i östra delen av landet fått stora humanitära konsekvenser, rapporterar NBC. Ändå är besvikelsen inom svensk militär och massmedia stor över att Ryssland och Ukraina nu har kommit överens om att låta hjälpsändningar från Moskva skickas till området.

Den svenska nyhetsbyrån TT varnar exempelvis för att ”en humanitär insats i landet kan användas som en förevändning för en rysk invasion”. Carolina Vendil Pallin, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger till TT att det finns farhågor om att Ryssland ”försöker få in materiel till separatisterna”. Dessutom skulle ett angrepp på konvojen kunna användas som argument för en intervention, enligt Pallin.

Civilt fartyg avvisades
Svensk militär nekade på tisdagen det ryska civila skolfartyget Sedov – som är världens största segelfartyg – tillstånd att komma in i hamnen i Trelleborg. Formellt avslog Försvarsmakten ansökan genom att hävda att skolfartyget inte är ett skolfartyg utan ett ”statsfartyg”, eftersom högskolan i Murmansk, som äger fartyget, i sin tur ägs av ryska staten.

– Det är jättemärkligt. Det stod i meddelandet att Sedov hade ansökt om att få komma som ett skolfartyg, men att det inte anses vara ett skolfartyg. Jag reagerade på det. Det är jättekonstigt, säger Christer Thorell som är skeppare i Sjöräddningssällskapet till Aftonbladet.

Även Trelleborgs politiker är förvånade över agerandet.

– Vi räknade med en folkfest med flera tusen besökare. Vi fick beskedet i går eftermiddag men det fanns inget som Trelleborgs kommun eller hamn kunde göra åt det, säger Ulf Bingsgård, kommunalråd som bjudit in fartyget, till Sveriges Radio.

Originaltext: friatider.se, Svensk besvikelse när humanitär hjälp når Ukraina

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här