Sverige ligger snart i världsklass när det gäller att övervaka sin population. Avlyssning av telefon, epost mm samt automatisk analys av datorer för att hitta ”kriminella” element.

Sveriges regering presenterade en omstridd plan för att möjliggöra försvarets underrättelsetjänst att övervaka e-posttrafik och telefonsamtal som passerar landets gränser utan att detta kräver någon form av domstolsbeslut.

Regeringen insisterar bara en bråkdel av den elektroniska kommunikationen kommer att påverkas, men kritiker oroar att programmet, som syftar till att bekämpa terrorism och andra hot mot den nationella säkerheten, är alltför långtgående.

Deras oro liknar den kritik av ett amerikanskt övervakningsprogram inleddes 2001 som övervakar internationella telefonsamtal och e-post till eller från USA som involverar personer som misstänks av regeringen för att ha terrorist kopplingar.

American Civil Liberties Union har stämt National Security Agency förra året på uppdrag av journalister, forskare och advokater som säger att övervakningen har gjort det svårt för dem att göra sitt jobb eftersom de tror många av sina utländska kontakter är troliga mål för denna övervakning.

Det svenska förslaget, som behöver riksdagens godkännande, skulle ge Försvarets radioanstalt (FRA) klartecken att använda så kallad data mining programvara för att söka efter känsliga nyckelord i all telefon och e-postkommunikation som passerar kablar eller sladdar över landets gränser.

Idag kan en sådan trafik endast övervakas med rättens tillstånd om polisen misstänker ett brott, även om myndigheten redan är fri att spionera på luftburna signaler, såsom radio och satellit trafik.

De europeiska regeringarna har successivt utökat sina övervakningsbefogenheter. Men det svenska förslaget är nu bland de mest långtgående när det gäller att fånga upp e-posttrafik.

Den holländska säkerhetstjänsten kan övervaka e-post i särskilda fall, men inte har mandat att genomföra genomgående övervakning av internationell trafik.

I Storbritannien, kan e-post endast avlyssnas med en teckningsoption som undertecknats av en utrikesminister, och de avlyssnade kommunikationerna kan inte användas i domstol.

Sveriges borgerliga regeringen säger att det är bara intresserade av internationell trafik, och att e-post och telefonsamtal mellan svenskar kommer att filtreras bort.

Försvarsminister Mikael Odenberg försvarade åtgärden, och säger att det skulle hjälpa regeringen att skydda sina medborgare.

”Det kan vara att vi är intresserade av att lära sig om land A: s kärnvapenprogram, eller om biologiska vapen i land B. Det är på den nivån”, sade han.

Men kritiker säger att det är omöjligt att garantera att regeringen inte skulle få tillgång till privat kommunikation mellan svenskar, eftersom e-post ofta dirigeras via en server utomlands.

”De kommer från fiske med en krok att fiske med nät”, säger Pär Ström, en talesman för The New Welfare Foundation, en medborgerliga friheter tankesmedja. ”Vi passerar en mycket fundamental gräns.”

Även Sveriges säkerhet polis, Säpo, har kritiserat förslaget, och säger att det kränker den personliga integriteten.

Oppositionspolitiker från Gröna och vänsterpartier säger att de kommer att bekämpa när det kommer till en omröstning i riksdagen senare i år. Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna sade att de hade ännu inte bestämt hur de ska rösta.

”Vi kommer att utvärdera om det finns tillräckliga garantier för att skydda människors integritet”, säger Thomas Bodström, justitieminister i förra socialdemokratiska regeringen. ”Den andra frågan är, vill vi förändra samhället så att militären får en helt ny roll när det gäller att bekämpa brott”

Läs mer på prisonplanet
Diskutera i forumet

Svensk övervakning ökar – FRA ska få avlyssna all telefon och datatrafik utan domstolsbeslut

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här