Krigshotet är överhängande på Koreahalvön, det finns till och med en risk för att kärnvapen kommer till användning. I 50 år har Sverige haft en viktig medlingsroll, men nu deltar vi istället i krigshetsen.

Sveriges regering har ensidigt anklagat Nordkorea för att ligga bakom sänkningen av det sydkoreanska örlogsfartyget Cheonan den 26 mars där 46 sjömän dog. Sverige har i mer än femtio år arbetat med att övervaka vapenstilleståndsavtalet efter Koreakriget, som ett av fyra neutrala länder i de Neutrala ländernas övervakningskommission NNSC. Det har inneburit att Sverige har kunnat spela en unik roll i att hålla förbindelserna öppna till Nordkorea. Detta femtioåriga diplomatiska och militära övervakningsarbete har nu ödelagts, sedan Sverige dragit med alla länderna i NNSC att bryta med neutraliteten för att delta i Sydkoreas krigshökars propaganda mot Nordkorea.

Som enda neutrala nation deltog Sverige i Sydkoreas utredningsgrupp tillsammans med Storbritannien, Australien och USA där man enbart på indicier anklagade Nordkorea för att ligga bakom sänkningen.

Ja, det var värre än så. Nordkorea anklagades i rapporten därför att ”det inte finns någon annan förklaring”, det vill säga ingen annan skulle ha motiv att angripa Sydkoreas fartyg. En enda blick på världskartan visar på motsatsen, eftersom alla kan se hur strategisk en konflikt på Koreahalvön är för att hålla isär Japan och Kina/Ryssland. Stormaktsintressen kan där med bara några explosioner styra enorma kapitalflöden på finansmarknaderna. På 1990-talet flyttades i den så kallade ”yen carry trade” mer än tusen miljarder dollar av billigt japanskt kapital till spekulationsbubblorna på Wall Street. Om Japan satsat på samarbete med Kina hade inte bara Japans industri blomstrat och Kina utvecklats snabbare, utan Wall Streets finansbubblor hade kollapsat.

Sverige medverkade dessutom till att hela NNSC-gruppen gjorde ett särskilt uttalande där Nordkorea anklagas med hänvisning till den partiska utredningsgruppen som Sverige deltog i. Sverige borde snarast avbryta denna farliga krigspropaganda, och finna på möjligheter att använda NNSC till att göra om utredningen och självständigt ta ställning. Det är det enda sättet att återta den konstruktiva medlarrollen så att kanalerna kan hållas öppna med Nordkorea.

Det finns massor av möjligheter att göra en ny utredning och nya uttalanden för att ta med olika aspekter som debatteras massivt internationellt och inte minst på internet. En artikel torsdagen den 23 juli i Los Angeles Times, Doubts surface on North Korea’s role in ship sinking, tar upp en hel rad kritiker till Sydkoreas hållning och oklarheter kring sänkningen, som att de döda besättningsmännen inte visade några skador utan hade dött av drunkning. Det fanns heller inga tecken på att någon nordkoreansk ubåt var i närheten, trots att området var centrum för ubåtsspaning och försett med den mest avancerade antiubåtstekniken i världen.

Skriven av Ulf Sandmark

Originalartikel

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här