Rysslands försvarsstabschef general Nikolaj Makarov rapporterade i RIA Novosti på torsdagen den 24:e oktober om hur syriska rebeller nu förfogar över bärbara luftvärnsrobotar (ManPADS), inklusive amerikansktillverkade Stinger-robotar. Generalen tillade, att Ryssland fortfarande utreder från vem artilleripjäserna kommer.

Redan i augusti hade amerikanska NBC rapporterat, att ManPADS av oklar kvantitet och kvalitet nått rebellerna, möjligtvis med Turkiets, Saudiarabiens eller Qatars hjälp, vilka varit de ivrigaste förspråkarna av militärt stöd till oppositionen.

Victoria Nuland på amerikanska UD kunde i ett uttalande den 16:e oktober inte bekräfta NBC:s uppgifter men framhöll att regeringen delar deras oro för okontrollerad spridning av just sådana vapen och jobbar internationellt för att hindra det.

ManPADS är ett slags robotar som kan transporteras och avfyras från axeln av en enda person. Med hjälp av infraröd målstyrning kan de träffa mål på upp till fyratusen meters höjd. Särskilt sårbara är stora och långsamma mål som civila flygplan och helikoptrar. De användes bland annat effektivt av Mujaheddin i Afghanistan mot Röda armén under 80-talet. Sedan 2004 råder strikta exportkontroller av ManPADS enligt avtal som också USA undertecknat.

Gunnar Jonsson varnade även han
i Dagens Nyheters ledare på torsdagen den 26:e oktober för farorna med militärt bistånd till utländska upprorsmakare: ”Stingermissiler kan avfyras mot al-Assads stridsflyg men även mot europeiska passagerarplan. När diktaturen en gång störtats kan vapnen användas i en maktkamp mellan de etniska grupper som överlappar varandra i Syrien.

Under Sovjets ockupation av Afghanistan försåg CIA gerillan med utrustning som var lika effektiv i det följande inbördeskriget och senare vändes mot USA. Vapen från väst flödade till libyska rebeller – så vad dödade den amerikanske ambassadören i Benghazi? Särskilt Republikanerna borde begrunda den frågan innan de angriper president Obama för passivitet i Syrien.”

Originaltext: larouche.se, Syriska rebeller har amerikansk luftvärnsteknik

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här