Den tidigare Merck-läkaren, Dr Bernard Dalbergue, intervjuades för tidningen Principe de Santé (Hälsoprinciper) i april i år och i den intervjun talar han om sina erfarenheter inom läkemedelsindustrin. Efter några tuffa år som läkare på ett sjukhus blev doktor Dalbergue blev snabbt förförd av att det lätta arbetet inom läkemedelsindustrin. Det var mindre skrik, smärta och död , förklarade han. Det senaste modet, snygga bilar, pengar och förskingring blev en del av hans nya liv i stället . Ända fram till hans samvete, efter 20 år i läkemedelslaboratorier, väckte honom och han skrev ner alla sina erfarenheter i en bok.

Doktor Dalbergue berättar om sin förvåning när Marcia Angell, tidigare chef för den ansedda New England Journal of Medicine, lämnade sitt jobb eftersom hon trodde att läkemedelsindustrin manipulerat den kliniska forskningen och kontrollerade alla uppgifter som kom till allmänhetens kännedom. Hon, liksom många andra, menade att vetenskapliga studier som på ytan beskrevs som objektiva och oberoende, i själva verket var skrivna av läkemedelsindustrin.

I intervjun förklarade han även att varje år så dör mellan 18 000-30 000 dör i Frankrike som en direkt följd av biverkningar av läkemedel och motsvarande siffra för hela EU är cirka 200 000. Han förklarar att det inte finns några kliniska studier som kommer att dokumentera säkerheten hos en produkt, vilket Merck försöker berätta för människor när det gäller Gardasil. Det är först efter att miljoner doser distribuerats som du kommer att se hur farlig en produkt är. Därför säger han utan att tveka: ”Gardasil kommer att bli den största skandalen i medicinsk historia,” och tillägger: ”Den fulla omfattningen av Gardasilskandalen måste bedömas. Alla visste när detta vaccin släpptes på den amerikanska marknaden att det skulle visa sig värdelöst. Diane Harper, en viktig opinionsbildare i USA, var en av de första att slå larm och påpeka bedrägeriet och bluffen i det hela.”

Doktor Bernard Dalbergue nämner ett annat exempel på hur läkemedelsindustrin lurat allmänheten; Mercks antiinflammatoriska produkt Vioxx visade sig ha allvarliga biverkningar, inklusive hjärtstillestånd och Merck satte in en stor insats för att dölja mer än 30 000 dödsfall på grund av biverkningar. Omedelbart därefter började de utveckla en ny liknande ny produkt som kallas Arcoxia där de bara ändrade några molekyler, och medan folk fortfarande dog av Vioxx, som på den tiden hade återkallats, började läkarna förskriva den nya och lika farliga produkten. ”Arcoxia är nu godkänd och har börjat skrivas ut men det är extremt farligt. Det är samma sak med Gardasil; det är meningslöst och kostar en förmögenhet. Dessutom är beslutsfattare på alla nivåer medvetna om det.” Han är medveten om att alla vacciner har biverkningar, som att alla vacciner kan orsaka Guillain-Barrés syndrom, förlamning, mutipel skleros och akut disseminerad encefalomyelit, men när det gäller att skydda miljontals från smittkoppor och polio är det en annan sak: ”Jag förutspår att Gardasil kommer att bli den största medicinska skandalen av alla, eftersom vid någon tidpunkt kommer bevis presenteras bevis för att detta vaccin, hur tekniskt och vetenskapligt det än må vara, har absolut ingen effekt på livmoderhalscancer, och att alla de väldigt många negativa effekter som förstör liv och till och med dödar, inte tjänar något annat syfte än att generera vinst för tillverkarna. På frågan om varför Gardasil inte dras tillbaka från marknaden blir svaret kort: ”Det finns alldeles för stora ekonomiska intressen för att dessa läkemedel ska dras tillbaka.”

I slutet av intervjun drar doktor Bernard Dalbergue en parallell mellan läkemedelsindustrin och det system vi byggt och det politiska systemet i Kina: ”I Kina blir motståndare avrättade med ett skott av en kula i nacken och avrättningar sänds på tv. Vad värre är, är offrets familjer tvingas betala för kulan som används. Enligt min mening är dessa 18 000 till 30 000 dödsfall av läkemedel exakt samma – patienterna får betala för kulan som dödar dem.”

Berättelsen om doktor Bernard Dalbergue har också publicerats i Le Monde och artikeln kan läsas via länken nedan:

http://www.lemonde.fr/economie/article/2014/02/04/un-ancien-de-merck-denonce-les-pratiques-du-laboratoire_4359560_3234.html

*Merck är ett globalt läkemedels- och kemiföretag som finns i 68 länder.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här