Nu i helgen genomfördes en av de största demonstrationerna i Europa på 2000-talet. Uppemot 100 000 demonstranter samlades i Köpenhamn för att försöka påverka makteliten. Allt ifrån klimatalarmister till ekoanarkister fanns på plats.

Om man håller med demonstranterna tvistar de lärda om, jag själv är tveksam till all klimatalarmism men den danska polisens handlande med godtyckliga omhändertagningar av uppemot 1000 personer under lördagen är ett rättsövergrepp. Vad man än tycker om klimatet så har man all rätt att demonstrera för sin sak utan att behöva vara rädd för polisen. Av dessa 1000 personer kunde bara ett fåtal lagföras. Detta kunde de göra för att veckorna innan toppmötet röstades det s.k ”lymmelpacketet” igenom i det danska parlamentet, vilket innebär att polisen kan arrestera demonstranter i preventivt syfte.

Fredagen började med att en mindre demonstration som riktade sej emot bl.a. McDonalds, Maersk och 7-Eleven skulle hållas av diverse klimataktivister. När tåget skulle bege sig genom staden så ringades dom in av kravallpolis som ville hindra dom från att gå. Läget var lugnt och till slut fick tåget börja gå.

När det verkade som tåget skulle upplösas så bryter sig ett hundratal ut och försöker storma en konferenslokal som nu i helgen används av diverse lobbygrupper för stora multinationella företag. Detta misslyckas och resulterar i 75 omhändertagna som får inviga ”danska Guantanamo” – det specialbyggda fängelset i stadsdelen Valby.

Det är på lördag som de riktiga övergreppen börjar.

En sammanfattning av händelserna finns här: http://sydsvenskan.se/danmark/article595176/Sa-var-lordagen-minut-for-minut.html

De omhändertagna demonstranterna fick sitta i flera timmar på den iskalla marken, fick inte gå på toaletten (många kissade på sig), fick inte sjukvård. Ett vittnesmål säger att en man som led av nedkylning bara fick ligga på marken utan att bli körd till sjukhus, en annan som hade svåra smärtor i armarna p.g.a. buntbanden fick vänta i timmar på att en doktor tittade på honom. En vän till mig berättar om folk som fick sitta timmar i bara t-shirt i kylan utan att få sätta på sig varma kläder. Inne på ”Guantanamo” finns det rapporter om demonstranter som blivit pepparsprayade när de protesterade för högljutt. Av dessa 1000 som omhändertagits har endast 55 kunnat lagföras.

Är detta rimligt? Att polisen ska kunna göra massgripanden där endast fem procent gjort sig skyldig till något brott? Att de gripna blivit utsatta för tortyrliknande medel? Enligt undertecknad är detta oacceptabelt i en s.k ”demokrati”! Nu höjs röster i Sverige för en liknade lag från främst Folkpartiet. Allt medan Svensson applåderar medan den lilla demokrati som finns kvar slaktas.

Tortyrliknande övergrepp av danska polisen under klimattoppmötet i Köpenhamn

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här