Deep fakes är ett nytt begrepp som ännu inte har hunnit fylla ett år. Med hjälp av så kallad machine learning kan nu en människas ansikte och manér kopieras av ett dataprogram och sedan animeras på ett sätt som gör att falskt videomaterial lätt kan skapas av en vanlig användare. Det kan vara mycket svårt att upptäcka en deep fake om man inte vet vad man ska leta efter.

Än så länge har detta mest använts för att klippa in kända skådespelerskors ansikten i pornografiska filmer. Men många oroar sig för vad program som FakeApp kan användas till i framtiden.

Tre potentiella områden där deep fakes kan ställa till stor skada är:

  1. Politiken

Det första användningsområdet som har väckt oro är givetvis politikens värd. Att förlöjliga politiker är något av ett folknöje och behöver inte vara skadligt. Men problemet med att vem som helst kan skapa en filmsekvens med en känd politiker som säger saker denna aldrig har sagt kan vara otroligt farligt. Även ett klipp som snabbt avslöjas kan hinna ställa till enorm skada under till exempel en valrörelse.

Detta var något som illustrerades på ett tydligt (och roligt) sätt av komikern Jordan Peele som använde FakeApp för att ”hjälpa” Barack Obama säga en del saker han knappast hade sagt själv:

  1. Betting

Om du besöker en bettingsida såsom Betfair bet finner du vid alla tider en stor mängd odds på alla former av sporter. Men du finner även odds på val och andra politiska händelser. I framtiden finns det risk att en deep fake skulle kunna användas för att påverka odds. Ett klipp som får stor spridning som rapporterar en skada på ett lags nyckelspelare kan påverka oddsen vid en populär match. Dock finns det gott om skydd mot detta på populära spelsidor som betfair som skydda spelarna i fall detta skulle ske.

  1. Affärsvärlden

Uttalanden från kända personer inom affärsvärlden kan snabbt påverka en akties pris. Ett exempel på detta var när Elon Musk, helt utan hjälp av förfalskningar, sade sig vara beredd att köpa ut Tesla från börsen. Innan detta visade sig vara ett skämt rusade kursen för att kort därefter störtdyka.

I framtiden skulle en skrupellös aktieägare kunna köpa på sig en stor mängd aktier, försöka driva upp kursen med en falsk video med företagets VD, och sedan dumpa aktien när kursen rusar.

muskElon Musk via Facebook

Finns det något försvar mot Deep Fakes?
Alla ovanstående scenarion går dock att förhindra med en kombination av teknologi, källkritik och sunt förnuft. Förfalskningar och försök att sprida falska nyheter är långt ifrån någon nyhet. Än så länge går de klipp som skapats av mjukvara tillgänglig för allmänheten att genomskåda om man är uppmärksam, men detta kommer bli svårare och svårare allt eftersom teknologin går framåt.

Det bästa vapnet vi har är källkritik. Precis som med andra virala nyheter bör man aldrig tro på något innan man kan spåra det till en eller fler trovärdiga källor. Man bör alltid fråga sig om klippet är trovärdigt och om den som spridit det kan ha dolda motiv. Det gäller oavsett om det är politik, sport eller affärer det rör sig om.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här