Det är Fox News Tucker Carlson som nu går till ett nytt brutalt angrepp mot vänstermiljardären George Soros, som enligt Svenska Dagbladet har byggt upp sin ofantliga förmögenhet genom framför allt valutaspekulation.

Tucker Carlson: This is disgusting

”Han blev känd för den svenska allmänheten när han 1992 spekulerade i att den svenska kronan var övervärderad, något som slutade i en för Sverige svår finanskris och fick Soros förmögenhet att växa”, skrev tidningen i en artikel 2011.

George Soros satsade alltså stora summor på att kronan skulle falla i värde, vilket orsakade en dominoeffekt och fick andra att växla kronan till utländska valutor i ett försöka att skydda sig. Det var då som riksbanken valde att höja räntan med 500 procent. ”The sky is the limit”, ska dåvarande riksbankschefen Bengt Dennis ha sagt under en ”historisk presskonferens”. Men det fungerade inte. Skadan på Sverige och svenska folket blev enorm.

I en annan SvD-artikel, som går djupare in i finanskrisen, förklaras det att ”hösten 1992 ökar pressen på kronan, en press delvis driven av George Soros valutaspekulationer mot den svenska valutan. Regeringen Bildt, som tillträtt året före, uppfattas av marknaden som oförmögen att hantera situationen. Budgetunderskottet rusar och statens finanser försämras rask”.

”Kronans värde sjönk därefter ner med omkring 20 procent, vilket räddade den svenska exporten. Nu började en tid av återhämtning för Sveriges ekonomi, men det krävdes en ordentlig sanering av statsfinanserna med stora besparingar och omfattande skattehöjningar”, heter det i en artikel på forskning.se.

Nu förnyar Tucker Carlson denna klander mot Soros.

Tidigare försökte regeringar alltså slå tillbaka men knappast nu längre, påpekar Tucker.

– När George Soros blankade det engelska pundet för 30 år sedan, gick den brittiska regeringen till motattack, säger Tucker Carlson i ett nytt avsnitt. Man gjorde allt man kunde för att bevara värdet på sin nationella valuta. Tjänstemännen höjde räntan med så mycket som 15 procent. Bank of England sålde 40 miljarder dollar i valutareserver i ett desperat försök att stärka pundet. Men till slut fungerade det inte. Bank of England kollapsade. Total kostnad för den brittiska befolkningen? Tja, det är svårt att mäta, men minst tre miljarder pund. Detta vid en tidpunkt då ett pund var värt nästan två och en halv dollar. Idag är det 1,20 dollar, vilket säger mycket. Storbritannien blev fattigare, men inte George Soros. Hans fond gick med en miljard dollar i vinst – en miljard dollar inte för att ha skapat något, utan bara förstört.

Läs mer på swebbtv.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här