Vi är rätt övertygade om att du inte gillar när dina samtal gång på gång bryts när du har en viktig diskussion med din chef eller kanske en trevlig pratstund med dina nära och kära. Ni ska just börja prata om något viktigt, och då, innan du ens hinner märka det: samtalet bara bryts.

Det är otroligt jobbigt att inte veta om anslutningen kommer brytas igen och du fortsätter prata och bara hoppas att den ska hålla såpass länge att du får veta vad personen i andra änden har att säga. Nu behöver du varken hoppas eller oroa dig längre, inte när du vet vilka problem som orsakar den svaga uppkopplingen och hur du kan åtgärda dem. Du kanske har försökt allt från att laga mobilen till att hitta någon signaalinvahvistin, men här följer några enkla och idiotsäkra sätt att förbättra din mobiluppkoppling.

1.  När din leverantör inte verkar leverera

Det kanske inte alltid är så, men ibland får man för sig att leverantören faktiskt inte bryr sig om att leverera. Mobiloperatörer är inte de lättaste företagen att ha att göra med. Ibland känns det som om alla deras nya policyer och servicepaket bara är gjorda för att motarbeta konsumenterna. Men en sak som man ändå kan ha viss förståelse för är deras täckning av vissa områden.

Där du bor finns det antagligen många mobiloperatörer att välja mellan. Vissa operatörer är bättre än andra och detta beror främst på hur nära deras antenn finns. En del operatörer saknar täckning i vissa områden i ditt land eller ditt län, helt enkelt för att det inte finns tillräcklig efterfrågan på dem där. Och du kommer definitivt inte lyckas övertyga dem om att sätta upp en mobilmast bara för att du ska få täckning.

Nej, du får istället göra något mer påtagligt som att helt enkelt byta operatör. Om din nuvarande operatörs närmaste mobilmast är lite för långt bort är det lätt att hitta någon annan som inte är det. Med tanke på hur avancerat det moderna mobilnätet är och hur vi har drivit på för att få en bred täckning överallt kommer du enkelt hitta en operatör som fungerar hyfsat effektivt i ditt område.

Så tveka inte med att byta leverantör och hitta en som fungerar bättre där du bor istället för att nöja dig med den du har.

2.  Fel mobil eller SIM-kort: Den skyldige finns rakt framför näsan på dig.

Det kanske inte är din operatörs fel att du har dålig anslutning. Kanske beror det på att du har tappat mobilen i golvet en gång för mycket och nu fungerar en viss del på insidan inte helt korrekt. Mobiler är inte magiska: de fungerar inte enbart av egen fri vilja. Det finns smådelar som var för sig har sin egen lilla uppgift att fylla. Om så bara en enda av dem skadas kan du räkna med att mobilen inte kommer att fungera som den ska.

Så om du inte vill testa med en mobilförstärkare är det säkraste sättet att ta din mobil till en reparatör som kan titta på den och säga vad som fungerar och inte fungerar på den. Precis på samma sätt som du skulle uppsöka läkare för en skadad fot kan du betrakta det här som ett läkarbesök för din mobil.

Det kan vara så att din operatör levererar en helt och hållet stabil tjänst och att allt fungerar riktigt. Det kan också vara så att din mobil verkligen fungerar helt perfekt. I så fall är det ditt SIM-kort som är problemet. Efter år av användning när du gång på gång tagit ut och satt in kortet kan det fara illa med tiden. Problemet med din svaga uppkoppling kan mycket väl bero på att ditt SIM-kort är för gammalt och inte fungerar lika bra som förr.

Lösningen är i det här fallet ännu enklare: skaffa ett nytt SIM-kort. Ett sådant får du i allmänhet gratis från de flesta mobilleverantörer och du får det på nolltid. Det är bara att uppsöka närmsta lokala butik för din operatör och beställa ett nytt. Eller ännu bättre: se till att få SIM-kortet hemskickat så att det enda du egentligen behöver göra är att be om ett nytt.