Tyskland har tecknat ett avtal med Litauen om att stationera trupper i landet, vilket leder till den första permanenta utländska stationeringen av tyska trupper sedan andra världskriget.

Avtalet tillkännagavs måndagen den 18:e december, efter att Litauens försvarsminister Arvydas Anusauskas och hans tyska motsvarighet, Boris Pistorius, träffats för att diskutera den fleråriga ”Färdplan Aktionsplan” för den permanenta stationeringen av en tysk brigad bestående av ungefär 4800 soldater i landet, samt omkring 200 tyska civila.

Avtalet offentliggjordes ursprungligen i juni, men ingen ordentlig tidsplan för när tyska trupper skulle inbjudas till Litauen presenterades förrän måndagen.

”Det tyska åtagandet att permanent stationera en brigad i Litauen är ett historiskt steg för både Tyskland och Litauen”, sa Anusauskas i ett pressmeddelande. ”Vi vänder blad till en ännu djupare strategiskt partnerskap.”

”Den tyska brigaden kommer att avsevärt öka vårt försvarspotential och stärka NATO:s [Nordatlantiska fördragsorganisationens] avskräckning och kollektiva försvar,” tillade Anusauskas. ”Färdplanen som undertecknades idag redogör i detalj för den väg vi och Tyskland kommer att ta för att genomföra den.”

Tyska brigaden ska vara stridsberedd till 2027
Enligt färdplanen kommer tyska trupper, inklusive de med familjer, att permanent stationeras nära Litauens två största städer Vilnius och Kaunas från och med 2024. Tyska trupper kommer att fortsätta att stationeras i Litauen i omgångar under 2025 och 2026. Full operativ förmåga förväntas vara uppnådd till 2027.

Trupperna kommer från 203:e Pansarbataljonen, baserad i delstaten Nordrhein-Westfalen, och 122:a Pansarinfanteribataljonen, baserad i Bayern. De kommer att integreras i Litauens förstärkta framträdande närvaro-bataljonstridsgrupp, som kommer att omvandlas till en multinationell bataljon.

De flesta av de tyska trupperna kommer att stationeras på Rudninkai militärövningsplats, en före detta sovjetisk flygbas omvandlad till ett militärt övningsområde beläget 35 kilometer sydväst om Vilnius och endast cirka 16 kilometer från gränsen till Vitryssland. Resten av de tyska trupperna kommer att stationeras i den lilla staden Rukla, cirka 35 kilometer nordost om Kaunas, där redan cirka 1000 andra NATO-trupper finns.

Litauen kommer att tillhandahålla logistiska nav till de tyska trupperna för att tillgodose deras behov, inklusive tre manöverbataljoner och andra stridsstöd- och förnödenhetsenheter bildade från nya och befintliga militära enheter.

Litauens parlamentsledamot Laurynas Kasciunas, ordförande för parlamentets nationella säkerhets- och försvarskommitté, noterade att landet kommer att bidra med upp till 0,3 procent av sin bruttonationalprodukt under de kommande åren för att hjälpa till att finansiera stationeringen av den tyska brigaden, inklusive genom att bygga bostäder, renovera övningsområden och tillhandahålla dem med annan militär och civil infrastruktur. Han tillade att skatter kan behöva höjas för att rymma tyskarna.

”Med denna stridsberedda brigad tar vi ett ledarskapsansvar här i alliansen och på NATOs östra flank”, sa Pistorius. ”Projektets hastighet visar tydligt att Tyskland förstått den nya säkerhetsverkligheten”.

”Vi kommer att säkerställa pålitlig avskräckning och vi kommer att vara redo att försvara NATO”, tillade Pistorius. ”Med detta steg sänder vi en tydlig signal till dem som utgör ett hot mot fred och säkerhet i Europa”.

naturalnews.com, Tyskland ska permanent stationera 4 800 soldater i Litauen – den första tyska utlandsstationeringen av trupper sedan andra världskriget

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här