Varför har så många människor svårt att stå emot skräpmat, även när de vet att den är skadlig? En banbrytande studie på nästan 30 000 medelålders vuxna visar att ultraprocessad mat kan omprogrammera hjärnan så att den åsidosätter naturliga hungersignaler, vilket skapar en ond cirkel av sug och överkonsumtion.

Studien, publicerad i Nature och npj Metabolic Health and Disease, genomfördes av ett internationellt forskarlag inklusive Helsingfors universitet och McGill University. Den visade mätbara strukturella förändringar i hjärnregioner som styr hunger, känslor och motivation hos personer med hög konsumtion av ultraprocessad mat. Dessa fynd utmanar den föråldrade ”kalorier in, kalorier ut”-modellen för fetma och avslöjar hur företagsdriven livsmedelsdesign utnyttjar människans biologi för vinst.

Hjärnskanningar avslöjar oroande strukturella förändringar
Med hjälp av MRI-data från UK Biobank identifierade forskarna oroande förändringar i viktiga hjärnområden. Hög konsumtion av ultraprocessad mat korrelerade med tjockare vävnad i occipitalloben (kopplad till visuella mattolkningar) samt störningar i hypotalamus (hungerkontroll), amygdala (känslor) och nucleus accumbens (belöningssystem). ”Detta kan leda till en cykel av överätande,” sa Arsène Kanyamibwa, studiens huvudförfattare. Blodprover visade också förhöjda inflammationsmarkörer som C-reaktivt protein (CRP) och metabol dysfunktion – faktorer som är kopplade till neurodegenerativa sjukdomar.

Dr. Joseph Mercola, läkare utan koppling till studien, noterade att resultaten inte var förvånande. Ultraprocessad mat ”kortsluter” hjärnan, förklarade han, och berövar den på energi som behövs för aptitkontroll. Emulgeringsmedel och tillsatser kan dessutom skada signalsubstanser och tarmbakterier, vilket förvärrar suget. Dietisten Avery Zenker betonade att resultaten bekräftar känslan hos dem som upplever sig ”utan kontroll” kring ultraprocessad mat: ”En kalori är en kalori, men typen av mat spelar en stor roll för hur mycket vi äter.”

Hur ultraprocessad mat hackar din biologi
Studien slår hål på livsmedelsindustrins narrativ om att fetma enbart beror på personlig viljestyrka. Ultraprocessad mat är kemiskt designad för att vara hyperaptitlig och kombinerar socker, fett och salt för att utlösa dopaminpåslag liknande beroendeframkallande droger. ”Ultraprocessad mat aktiverar dopaminsystemen på samma sätt som beroendeframkallande droger och skapar kraftfulla signaler om att ‘äta mer’,” varnade Mercola. Även efter justering för socioekonomiska faktorer och fysisk aktivitet förutspådde konsumtion av ultraprocessad mat oberoende hjärnförändringar och metabol nedgång.

Än värre är att inflammationen från ultraprocessad mat tycks tränga igenom blod-hjärnbarriären. Högre CRP-nivåer korrelerade med vävnadsskador i belöningssystemet, vilket tyder på att systemisk inflammation driver neurologisk dysfunktion. Ultraprocessad mat förändrar direkt hjärnans struktur via mekanismer som är separata från fetma, inklusive störningar av tarmens mikrobiom.

Eftersom ultraprocessad mat utgör nästan hälften av amerikaners kost och konsumtionen ökar globalt uppmanar forskarna till politiska reformer. En BMJ-studie från 2024 kopplade ultraprocessad mat till åtta procent högre dödlighet i neurodegenerativa sjukdomar. ”Att stärka regleringen av livsmedelstillverkning kan vara avgörande,” sa Kanyamibwa. Men individuell vaksamhet är fortfarande viktig. Zenker rekommenderade att prioritera hel mat och noterade att även processade växtbaserade alternativ (som frysta grönsaker) är säkrare än industriellt framställda livsmedel.

Denna studie avslöjar ultraprocessad mat som en folkhälsokris, inte en livsstilsfråga. Företagsgirighet har förvandlat vårt livsmedelsutbud till en neurologisk fälla som utnyttjar hjärnans biologi för att maximera vinster på bekostnad av människors hälsa. Även om orsakssamband kräver vidare forskning kräver bevisen omedelbar granskning av livsmedelstillsatser och kraftfull folkbildning. Ultraprocessad mat förstör vår förmåga att känna mättnad. Lösningen? Avvisa den processade skafferimaten och återta hjärnans naturliga funktion.

naturalnews.com, Ultraprocessad mat omprogrammerar hjärnan och driver överätande likt beroende, visar studie

 

1 KOMMENTAR

  1. Här har vi ett typiskt intressant inlägg. DDR och Sovjetunionen tillämpade avancerad vetenskap för, att maximera idrottsprestationer, för den prestige stora medaljskördar ger. Jänkarna har tagit till sig detta koncept, utvecklat det, och använder avancerad vetenskap för att raka medborgarnas rena på sina disponibla inkomster, och för, att maximera profit, på det viset exemplet i inlägget beskriver. Uppenbart är alla amerikanska konsumtions- och förbrukningsvaror, på ett eller annat sätt, modifierade.

    För ett tag sedan, hade jag inget annat val än att köpa 3M:s ansiktsmask. Visst, det är otvivelaktigt bra grejor, men man ska undvika amerikanskt, speciellt 3M, och 210 spänn för tre masker, förklarar varför USA, har ett handelsunderskott. Meniallafall! När jag hade tagit av och på mask nr 1, under första dagen gick resårbandet överraskande av. Låt vara att jag drog isär banden ganska brett, som man vanligtvis gör, för att få dem över huvudet. Inget mer med det.

    Mask nr 2, tog jag av och på betydligt lugnare, men bandet gick av efter ca två dagar, och det i princip på samma ställe som på mask nr 1. Mask nr 3, smög jag försiktigt av och på och den höll till dess jag var klar. Jag hävdar att en mask borde rätteligen ha räckt för det jobb jag utförde. Den oförblommerade girigheten förnekar sig, dock inte. Lite märkligt, är det ändå, att verksamheter och produkter, vilka riskerar folkhälsan överhuvud är tillåtna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här