Ibland känns det som om dygnets 24 timmar är alldeles för få för att hinna med allt. Säkerligen har du själv känt så många gånger eller kanske senast idag hört någon säga samma ord? Detta är någonting vi alla kan relatera till på ett eller annat vis, även om vi fyller dessa timmar på olika sätt. Det kan vara jobb, arbete, vardagssysslor, ärenden, familjebestyr, serietittande, bokläsning eller informationssökande.

Visste du att det på YouTube läggs upp 300 timmar videomaterial varje minut? Hur mycket som läggs upp på exempelvis Tiktok, som precis gick om YouTube i streamingtimmar, finns det fortfarande ingen data eller analys på än, men gissningsvis ligger det på minst samma nivå. Om vi då skulle försöka fortsätta att räkna allt som läggs upp där ute på alla plattformar som finns tillgängliga så skulle vi ganska snart inse att det finns så mycket att konsumera att det skulle ta minst en livstid för att ta del av allt.

Jag är själv en flitig podcast-lyssnare och fastnade för det formatet någonstans runt 2013. Redan då hörde jag talas om att det fanns de som speedade upp hastigheten på ljudspåret för att hinna med att lyssna på så mycket som möjligt på kort tid. Ju fler podcastavsnitt de hann lyssna på, desto bättre! Och nu, åtta år senare, släpptes det amerikanska siffror på just detta där det framkommer att 27% av alla som lyssnar på podcasts i USA lyssnar på minst 1,5 gånger hastigheten. Fort ska det gå, ju snabbare desto bättre!

Ser vi på TikTok gäller samma sak, snabba och ofta uppspeedade korta videoklipp med så mycket information som möjligt. Sedan swipe:ar vi. Och swipe:ar igen. Vi vill vidare, nästa, nästa nästa. Swipe, swipe, swipe. Detta TikTok-format har även spridit sig vidare till både Instagram och YouTube. Hjärnans adrenalinnivå är ständigt påslagen och pushas ständigt av både oss själva och yttre faktorer om och om igen, dag in och dag ut. Och detta beteende ger vi vidare till våra barn sekunden vi lägger en mobiltelefon i deras hand och undrar sedan varför nästintill varenda unge numera har ADHD?

Siffror från 2019 visade att om en hemsida tog längre än 2 sekunder att laddas upp, lämnade vi den för att klicka vidare till någon annan. 2016 hade vi en tolerans på 4 sekunder och du som läser kanske kommer ihåg hur det var på i början på 2000-talet? Då satt vi och väntade snällt i flera minuter tills en hemsida laddats klart. Jag minns hur ett program jag använde för att ladda ner låtar till och med kunde ta flera dagar!

Utvecklingen har skett i rasande takt och idag ska allt gå så fort som möjligt. Det här har även gjort att utvecklingen med hur vi surfar håller på att ändras den också. Nu är vi ju begränsade till tummens hastighet vilket inom en nära framtid inte kommer att vara snabb nog för oss. Första steget, som redan har börjat etablera sig, är att vi surfar med rösten och tar till oss information via ljud. Allt för att slippa den långsamma tummen och för att kunna hinna med så mycket som möjligt. Det dröjer inte många år innan vi kommer att ställa oss i kö för att få chip inopererade i hjärnan som ska underlätta vår vardag. Precis som vi idag snällt ställer oss i kö för att få den där sprutan. Det kanske börjas med drive-in där också, vem vet? När chipet väl blir en del av vår vardag, en del av våra hjärnor, då kommer vi att kunna surfa med tankens hastighet. Vi kommer säkerligen inte ens behöva en fysisk skärm i vår hand, utan en lins i ögat kommer att hjälpa dig att snabbt och lätt få tillgång till allt som finns där ute. Du behöver bara tänka tanken så har du det där, rakt framför dig.

Jag ser självfallet extremt många problem med detta, men en sak är så extremt tydlig redan nu. Eftersom allt ska gå så fort och allt är så lättillgängligt hela tiden, behöver vi inte använda våra hjärnor längre. Vi behöver inte tänka, fundera, vänta, klura ut, ta oss en stund för att undersöka saker och ting. Vi ifrågasätter inte längre. Vi letar inte längre. Vi bara gör. Vi bara nickar och tar emot, gapar när den där skeden kommer och matar oss. Visste du förresten att genom att använda hjärnan och tänka så förbränner du ungefär lika mycket som om du skulle vara ute och motionera? Inte konstigt att vi inte bara blir dummare och dummare, vi blir även fetare och fetare. För vi har inte bara slutat att röra på oss, vi har även slutat att tänka.

Energin stagnerar, inte bara i hjärnan utan även i kroppen och, enligt mig, då även själsligt. Eftersom vi inte längre behöver stanna upp, fundera, tänka och vara här och nu, behöver vi hela tiden bli underhållna av någonting nytt. Swipe, swipe, swipe. Scrolla, scrolla, scrolla. Köpa, köpa, köpa. Äta, äta, äta. Vi ska bara ha mer och mer och mer, hela tiden.

De vill att det ska verka som om allting blir bättre hela tiden. Tekniken utvecklas, nya prylar kommer, flashiga robotar skapas och AI och framtiden är här! Allt är så coolt och nytt och blinkar och är så häftigt! Men vi då? Vi blir bara sjukare, dummare, fetare och olyckligare.

Desto längre in du hamnar i detta hysteriska konsumtionssamhälle, desto mindre ifrågasätter du. För ju oftare du är någon annanstans i din hjärna, ju längre bort du kommer från din kärna, ju mer uppkopplad du är till det som de matar dig med, desto mer frånkopplad blir du från dig själv. Både din kropp och din själ blir till slut så lätt att styra att du till slut med enkla medel kan programmeras om till någonting du inte är. För du vet inte längre vem du är.

Så sluta upp med att scrolla, swipe:a, klicka och speeda upp, och framför allt: sluta upp med att konsumera. Stanna istället upp ett slag, ta ett djupt andetag och landa i dig själv, här och nu. Vem är du? Vad vill du? Logga ut, koppla bort och koppla av. Endast när du saktar ner och återtar makten över din egen hjärna, dina egna tankar och din egen kropp kan du börja vandra på stigen som sakta men säkert leder dig framåt till att bli en egen tänkande människa som styr över sitt eget liv.

:Martin:Nilsson., Uppkopplad och frånkopplad

holistichalsocenter.com
SKARPT Hemsida
SKARPT Youtube
Instagram
SKARPT Podcast

1 KOMMENTAR

  1. Alla de här sakerna skulle jag vilja säga till folk i min omgivning men hittar inte något öra.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här